ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

„ББР Лизинг“ удължава програмата си за финансиране на проекти с 0% самоучастие

Българска банка за развитие - ББР

Все повече микро-, малки и средни предприятия кандидатстват за финансирането, което е с облекчени условия и по-дълги срокове на изплащане.

Поради засилен интерес дъщерното дружество на Българската банка за развитие „ББР Лизинг“ удължава до 31 декември тази година програмата си в подкрепа на микро-, малки и средни предприятия, осъществявана в партньорство с Паневропейския гаранционен фонд и Европейския инвестиционен фонд.

Целта на програмата, чието изпълнение започна в средата на 2021 г., е бизнесът да преодолее по-лесно негативните последици от пандемията. Чрез нея „ББР Лизинг“ отпуска до 5 млн. лв. при облекчени условия за финансиране.

Средствата са предназначени за закупуване на нови и употребявани производствени машини и оборудване, товарни автомобили и транспортни средства, строителна и земеделска техника. Изискванията за самоучастие са 0% при лизинг на транспортни средства и 5% за останалите типове активи. 

Сроковете за изплащане също са преференциални – в зависимост от вида на закупувания актив те варират между 1 и 8 години.

До момента по програмата на „ББР Лизинг“ са сключени 91 договора за лизинг на обща стойност 23 839 606 лв., като са финансирани проекти в областта на транспорта, селското стопанство, производство, медицински услуги, строителство, дървопреработване и други. 

Предоставеното финансиране се осъществява по гаранционен инструмент EGF, изпълняван от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) с финансовата подкрепа на държавите-членки на Европейския съюз, които допринасят за Паневропейския гаранционен фонд (PEGF).

Паневропейският гаранционен фонд е създаден като част от цялостния пакет от мерки на ЕС и Групата на Европейската инвестиционна банка за намаляване на икономическите последици на пандемията COVID-19. Негови крайни бенефициенти са основно малки и средни компании на територията на ЕС и публични предприятия, предоставящи важни услуги като здравеопазване, медицински изследвания и др. Очаква се общото финансиране да достигне 200 млрд. евро.

Групата на „Българска банка за развитие“ беше одобрена за финансов посредник по гаранционната програма на фонда, по която са създадени нейни продукти.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *