ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

БНБ: Няма доклад, че България не е готова за влизане в еврозоната

БНБ сграда

Българската народна банка отрече да е изготвян доклад, в който се твърди, че страната ни не е готова за присъединяване към еврозоната през 2024 година. Това става ясно от позиция на централната банка, изпратена след запитване на БНР за автентичността и характера на текстовете, цитирани през седмицата от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. БНБ потвърждава фокуса си върху подготовката за въвеждането на еврото именно с целева дата 1 януари 2024 година.

Българската народна банка не е изготвяла анализ за ефектите от въвеждането на еврото, който да е одобрен от Управителния съвет и да бъде официално входиран в Народното събрание, става ясно от отговор до БНР във връзка с цитираните от лидера на "Възраждане" текстове, от които – според неговото тълкувание, може да се направи извода, че страната ни не е готова за въвеждане на единната европейска валута в целевия хоризонт.

Румен Гечев от БСП също се позова на подобни текстове, но подчерта, че става дума за "проектодоклад". БНР разполага с тях и още на първата страница е изписано с големи букви, че това е "работен вариант към 25.10.2022" и е разработен от експертна група, без да е одобряван от ръководството на централната банка, както и че в него не са отразени позиции на Министерството на финансите и други участници в работната група. След поисканото уточнение от БНБ заявяват: "Не съществува такъв "доклад на БНБ".

Обсъжданите в публичното пространство текстове – предоставени с цел прозрачност и избягване на спекулации по темата – са работни версии, изготвени от експерти на БНБ като част от дейността на работна група "Макроикономически анализи и публични финанси" към Координационния съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната“. И още – "БНБ е фокусирана върху изпълнението на задачите, свързани с мандата на централната банка и решението на Народното събрание от 27 октомври 2022 г. за ускоряване на процеса на подготовка за въвеждане на еврото в България с целева дата 1 януари 2024 г.".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *