ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Брюксел отново напира да конфискува замразени руски активи

банки

Европейският съюз изучава доколко осъществима е идеята да се използват милиардите евро замразени активи на "Банк России" за възстановяването на пораженията от руските военни действия в Украйна, твърдят запознати с въпроса лица. Дискусиите са на ранен етап и правни експерти са били натоварени да разгледат възможните опции, добавят пожелалите анонимност източници. Оценката дали и как да бъдат "усвоени" блокираните от западните държави руски активи е изключително сложна и спорна от юридическа гледна точка. Войната обаче навлезе в деветия си месец и поетапно засилващите се санкции, които трябваше да откажат руския президент Владимир Путин от нея, въпреки че тя вреди на руското стопанство, принуждават Брюксел да намери начин да отреже напълно достъпа на Кремъл до замразените средства.   

Разискванията ще се съсредоточат върху възможните опции за влизане във владение на част от блокираните от ЕС, САЩ и други партньори около 300 млрд. щ. долара от валутните резерви на "Банк России" след инвазията в Украйна. Действията на Брюксел ще засегнат активите в Европа, твърдят запознатите с дискусиите лица. Засега все още не е ясен точния им размер.

Темата е била повдигната и пред Вашингтон, но администрацията на американския президент Джо Байдън не е коментирала дали ще предприеме стъпки за конфискуване на руските резерви в щатски долари. През май официални представители на щатското финансово министерство изразиха опасения, че подобен прецедент ще откажат други централни банки да държат част от средствата си в Съединените щати. Такъв акт може да се окаже правно минно поле и осъществяването му на практика ще отнеме дълго време.  

Европейската комисия "изучава по какъв начин да накара Русия да плати за разрушенията" и е поискала от европейските лидери "да представят опции за използване на замразените активи за възстановяването на Украйна съобразно международното и европейското законодателство", посочва говорителят й Кристиян Виганд, допълвайки, че "работата е в ход". 

Американският финансов министър Джанет Йелън коментира през май, че смята подобни действия за "донякъде правно недопустими в Съединените щати", но че "е напълно естествено, предвид повсеместните разрушения в Украйна и огромните разходи за възстановяването й, Русия също да помогне като поеме поне част от необходимите средства". 

Кремъл заяви, че замразяването на резервите е незаконно и се закани да атакува всеки опит за конфискуването им за други цели. "Говорим за международен акт на кражба, в нарушение на всякакви норми", каза говорителят Дмитри Песков на 31 октомври.

Еврокомисарят по правните въпроси на ЕС Дидие Рейндерс коментира пред германската медийна група "Функе", включително и вестник "Вестдойче алгемайне цайтунг", че замразените резерви могат да служат като гаранция докато Русия не реши доброволно да участва във възстановяването на Украйна. Прз май ЕК обяви, че страните членки на общността са блокирали активи на "Банк России" за около 23 млрд. евро. Според добре информиран източник, оттогава насам сумата е нараснала, но конкретният й размер все още се уточнява. 

Правни експерти опипват внимателно почвата и анализират ситуацията, за да видят какво е осъществимо. Всяко предложение трябва да е юридически "заковано" и подкрепено от страните членки. Конфискуването на активи на централна банка е много значим акт и някои държави може да се въздържат да го одобрят. 

ЕС разглежда и възможностите да отнеме и активите на санкционираните руснаци като разширява списъка от престъпления, в които ги обвинява, като пране на пари и корупция, и включва нарушаване на санкциите на общността. Досега страните от ЕС са замразили около 17.5 млрд. евро на санкционирани руски индивиди и дружества.  

Киев от месеци настоява да получи замразените руски активи. По сметки на правителството, ще са необходими поне 750 млрд. долара за следвоенното възстановяване на страната.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *