ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Централните банки “ще скрият” своите доларови резерви

Пари

Замразяването на резервите на Банката на Русия ще насърчи централните банки на други страни към това "да скрият" собствените си доларови резерви. Такова мнение изразява пред вестник Wirtschafts Woche професорът от Университета "Гьоте" във Франкфурт на Майн Ян Питър Кранен.

Според него, сега, след санкциите по отношение на Русия, някои държави ще си зададат въпроса, нужно ли им е да продължават да държат своите активи в западни банки.

"Тяхната вероятна реакция – диверсификация, ще се отнася не само за използваните резервни валути, но и по отношение на това къде и как ги съхраняват. И това може да бъде направено тайно", не изключва и тази възможност експертът.

Според него, централните банки могат да осъществят този план като създадат "държавни подставени фирми".

Също така професор Кранен смята, че държавите ще започнат да разделят парите си на малки части на частния пазар на капитал, поради което ще бъде невъзможно да се установи техния собственик. Това пък ще ми позволи да запазят инвестициите си на западните финансови пазари, посочва той.

Освен това, професорът отбелязва, че САЩ използват долара в конфликта с Русия като оръжие, което пък се отразява негативно на статуса на американската валута като ключова световна резервна валута.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *