ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Депозитите и кредитите в банковата система с нов ръст

депозит

През октомври активите на банковата система у нас се увеличават с 2.2 млрд. лв. до 151 млрд. лева. Основен принос за месечния растеж имат кредитите и авансите, като делът им в структурата на балансовите активи се повишава от 60.1% до 61.6 на сто, отбелязват от БНБ. Спрямо края на септември намалява размерът на паричните салда в централни банки и на паричните наличности, а нарастват другите депозити на виждане и дълговите ценни книжа.

През периода делът на най-ликвидната позиция пари, парични салда при централни банки и други депозити на виждане намалява до 18.9 на сто от активите, а този на дълговите ценни книжа нараства до 15 на сто (при съответно 20.4% и 14.9% в края на септември).
Отношението на ликвидно покритие се повишава до 253.5% в края на октомври (при 235.9% в края на септември). Размерът на ликвидния буфер е 38.4 млрд. лв., а нетните изходящи ликвидни потоци възлизат на 15.1 млрд. лв. (при съответно 41.7 млрд. лв. и 17.7 млрд. лв. в края на септември). 

Общите брутни кредити и аванси през октомври се увеличават с 3.7 млрд. лв.

до 96.7 млрд. лева. Определящ е приносът на вземанията от кредитни институции, които нарастват с 3 млрд. лв. и в края на октомври възлизат на 12.1 млрд. лева.

Размерът на брутния кредитен портфейл / влизат секторите: нефинансови предприятия, домакинства, други финансови предприятия и държавно управление/ на банковата система се увеличава с 670 млн. лв. до 84.6 млрд. лева.

През октомври нарастват кредитите за домакинства (с 368 млн. лв.), за други финансови предприятия (със 177 млн. лв.), за нефинансови предприятия (с 84 млн. лв.), както и тези за сектор държавно управление (с 41 млн. лв.).
Спрямо края на септември

депозитите в банковата система нарастват с 1.9 млрд. лв.

до 130 млрд. лева. Увеличение има при депозитите на домакинства (с 601 млн. лв.), на нефинансови предприятия (с 457 млн. лв.), както и при тези на кредитни институции (с 930 млн. лв.) и на сектор държавно управление (с 58 млн. лв.). Намаляват депозитите на други финансови предприятия (със 183 млн. лв.).
Собственият капитал в баланса на банковата система в края на октомври е 16.8 млрд. лв. и спрямо края на септември се увеличава със 159 млн. лв. в резултат от нарастването на печалбата през периода.
Към края на октомври печалбата на банковата система е 1.7 млрд. лв., които е с 500 млн лв. (40.9%) повече спрямо отчетената за десетте месеца на миналата година. Данните от БНБ показват, че приходите от лихви са на стойност 2.88 млрд. лева, а от такси и комисиони – 1.45 млрд. лева.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *