ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Депозитите в банките се увеличават до 106.06 млрд. лв. в края на юни

пазари

Домакинствата и фирмите печелят добре през тази година.

В резултат, в края на юни депозитите на неправителствения сектор* са 106.06 млрд. лв. (68.6% от БВП), като годишното им увеличение е с 9.6% (при 9.7% годишно повишение през май тази година), съобщава БНБ.

Спестяванията на Нефинансови предприятия са 34.81 млрд. лв., което е 22.5% от БВП в края на шестия месец. В сравнение с юни 2021 г. сумите се увеличават с 18.6 на сто. За сравнение, годишното повишение през май тази година е 16 на сто. Влоговете, направени от финансовите предприятия, обаче намаляват – с 0.6% на годишна база, през юни (при 19.2% годишно повишение през май тази година) и в края на месеца достигат 3.61 млрд. лв. (2.3% от БВП).

Депозитите, които Домакинствата и нетърговски организации, обслужващи домакинствата, пазят в банките са в най-голям размер – общо 67.64 млрд. лв. (43.8% от БВП) в края на юни. Парите им продължават да се увеличават през юни, макар и с по-малък темп – с 6% спрямо същия месец на миналата година. Припомняме, че годишният ръст през май тази година беше с 6.2 на сто.

 

*Неправителственият сектор обхваща сектор Нефинансови предприятия, финансови предприятия (сектори Инвестиционни фондове, Финансови посредници, Финансови спомагатели, Каптивни финансови институции и заемодатели, Застрахователни дружества и Пенсионни фондове) и сектор Домакинства и НТООД (Нетърговски организации, обслужващи домакинствата).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *