ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Джанет Йелън призова за засилен надзор на крипто пазарите

Джанет Йелън

 Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призова за по-голям надзор върху пазарите на криптовалута на фона на фалита на борсата за криптовалута FTX.

„Неотдавнашният колапс на голяма борса за криптовалута и обратната реакция, която имаше срещу притежателите на крипто активи и инвеститорите, демонстрира необходимостта от по-ефективен надзор на крипто пазарите“, коментира Йелън.

„По отношение на финансовата стабилност, последиците от тези развития на крипто пазарите са малки, но скорошен доклад на ръководения от Министерството на финансите Надзорен съвет за финансова стабилност предупреди, че по-нататъшното сливане на традиционната финансова система и крипто пазарите може да създаде по-сериозни опасения по отношение на финансовата стабилност“, отбелязва Йелън.

На 4 ноември FTX Group обяви в Twitter, че е подала молба за банкрут. Изданието също така посочи, че главният изпълнителен директор на крипто борсата Сам Банкман-Фрид е подал оставка.

По-рано Bloomberg съобщи, че Комисията по ценни книжа и борси на САЩ разследва Сам Банкман-Фрид за възможни нарушения. Регулаторът проучва дали бизнесменът е замесен в действията, довели до ликвидната криза.

Миналата седмица най-голямата борса за криптовалути в света – Binance, подписа необвързващо споразумение за закупуване на активи на FTX извън САЩ, за да помогне за покриване на ликвидната криза на конкурента. Предложената сделка между борсите последва едноседмични спекулации относно финансовото състояние на FTX, което доведе до оттегляне от инвеститори от борсата на 6 милиарда долара в рамките на 72 часа преди да бъде обявен фалитът. На 10 ноември Binance отказа да закупи борсата за криптовалута FTX.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *