ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

“Джей Пи Моргън” е възнаградил шефа си с 34.5 млн. долара

финанси

"Джей Пи Моргън Чейз" е увеличил с 10% – до 34.5 млн. щ. долара – общия размер на възнагражденията на главния изпълнителен директор Джейми Даймън за плодотворната му работа през 2021-а – най-печелившата в историята на банката. Пакетът включва фирмени акции за 28 млн. долара, които не могат да се продават и са обвързани с финансовия резултат на групата, плюс базова годишна заплата от 1.5 млн. долара, плюс 5 млн. долара кешова премия, става ясно от подадената на 20 януари декларация във финансовия регулатор. 65-годишният Даймън е получавал по 31.5 млн. долара годишно както през 2019-а, така и през 2020-а. 

Ръстът на възнаграждението на шефа на "Джей Пи Моргън Чейз" е поредният пример за решимостта на водещите глобални банки да се отплащат подобаващо и на най-висшестоящите си ръководители след като през миналата година бяха притиснати да качат заплатите и премиите на младшите банкери.

И Даймън и заместникът му Дениъл Пинто са получили специални допълнителни бонуси за миналата година, които трябва да ги убедят да останат на позициите си "значителен брой години". В интеврю през октомври 2021-а Даймън описва заплащането си като част от по-големия "чадър", предназначен да задържи на работа висшия мениджмънт. 

"Джей Пи Моргън" е спечелил 48.3 млрд. щ. долара през 2021-а – 66% скок спрямо предишната година. Почти 10 млрд. долара от тях са от деблокирани резерви, заделени за покриване на очаквани затруднения за погасяването на отделни заеми в хода на пандемията, което не се е случило. Банката се е възползвала и от най-големия в историята бум на сделките, привлякъл рекордни комисионни от инвестиционните банкови услуги. 

Даймън ръководи "Джей Пи Моргън" от 2005-а и е най-именитият изпълнителен директор в глобалното банково дело, изпълняващ ролята и на говорител на бранша. Той по правило е най-високо платеният главен банков мениджър в САЩ през последните години, като единствено за 2020-а е изпреварен от шефа на "Моргън Стенли" – Джеймс Горман, получил 33 млн. долара. 

Водещите банки от Уолстрийт са увеличили с почти 15% трудовите възнаграждения за 2021-а в хода на разразилата се война за таланти. "Джей Пи Моргън Чейз", "Ситигруп", "Голдмън Сакс груп", "Моргън Стенли" и "Бенк ъф Америка" обявиха, че са платили 142 млрд. долара за заплати и премии през миналата година срещу 124 млрд. долара през 2020-а. Експерти в областта на трудовите доходи предупреждават за сериозен риск от възходящ натиск за по-високи възнаграждения и в бъдеще след отчетените рекордни печалби на финансовите институции, резултат от бума на сделките по сливания и поглъщания, на първоначалните публични емисии и на дълговите транзакции. 

По-високото заплащане идва успоредно с ръста на банковите разходи за инвестиции в нови технологии, за модернизиране на съществуващите информационни системи и за конкуренцията с финасовотехнологичните фирми. 

Банкерите на "Голдмън Сакс" са получили по 30 цента от всеки спечелен долар през 2021-а – с 6% по-малко отколкото през 2020-а. По сметки на "Файненшъл таймс" средностатистическият банкер на компанията е взел малко над 400 хил. долара през 2021-а – с 22.5% повече отколкото през 2020-а. Колегите им от "Моргън Стенли" са възнаградени с 41 цента за спечелен долар – с 4.7% по-малко на годишна база. "Джей Пи Моргън Чейз" е платил на служителите си с 4% повече отколкото през 2020-а – по 25 цента на всеки долар от чистата печалба за 2021-а. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *