ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ЕЦБ удвои лихвата по депозитите

ЕЦБ

Управителният съвет на Европейската централна банка повиши лихвата по депозитите до 1.5% – най-високата стойност от 2009-а – на редовното си съвещание за паричната политика на 27 октомври. Това е третата поредна среща на европейските банкови стратези, на която те качват лихвените проценти, за да изтеглят кеш от банковата система и да преборят рекордно високата инфлация. Промяната е в синхрон с действията на Федералния резерв, чиято атака срещу инфлационния натиск започна по-рано, което качи котировките на зелените пари към всичките им основни търговски конкуренти, включително и към еврото.

ЕЦБ провеждаше разточителна парична политика на агресивни стимули през последните десетина години, която сега трябва да коригира в рамките на месеци след като беше изненадана от внезапния ценови скок, резултат от по-високите енергийни разходи заради руската инвазия в Украйна, и нееднаквото възстановяване на стопанствата от блока на еврото след пандемията от КОВИД-19.

В официално изявление след края на съвещанието ЕЦБ посочва, че "Управителният съвет е взел днешното решение и очаква да продължи да повишава още по-нагоре лихвите, за да гарантира навременното връщане на инфлацията до 2% годишно". Същевременно, европейските централни банкери потвърдиха и плановете си да продължат да инвестират повторно средствата от купчината облигации за 3.3 млрд. евро, които напазаруваха по Програмата за покупка на активи (APP) през последните осем години, когато вярваха, че инфлацията ще остане ниска завинаги. Паричните стратези обаче затегнаха условията по свръхевтините заеми от пандемичната ера за банките в размер от над 2 трлн. евро по плана за дългосрочно финансиране TLTROs, за да насърчат кредитните институции да погасяват заемите по-рано, след като бързото повишение на лихвените проценти през последните месеци им позволи да вкарват средствата от програмата по сметките си в ЕЦБ и да реализират безрискови печалби.

С решението от 27 октомври ЕЦБ повиши и лихвата на основните си операции за рефинансиране – седмичен кешов аукцион, който кредитните институции почти не поглеждат от години – до 2% от 1.25%, както и еднодневната кредитна лихва – от 1.5 на 2.25 процента

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *