ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Фонда на фондовете с още 96.2 млн. лв. за нови инвестиции

Министерство на иновациите и растежа Даниел Лорер среща с АББ представители на Асоциацията на банките в България и Фонда на фондовете Диана Митева Даниел Лорер

От Министерството на иновациите и растежа обявиха нов кредитен продукт от 96.2 млн. лева за гарантиране на заеми на малки и средни фирми. Целта е да  бъде подкрепена ликвидността на българските компании, поясни министър Даниел Лорер след срещата си с представители на Асоциацията на банките в България и Фонда на фондовете.

Именно в отговор на последиците от пандемията от COVID-19 е разработена и програмата „Възстановяване“ на Фонда на фондовете. Това е портфейлна гаранция, която да позволи на банките в страната да ускорят предоставянето на нови кредити в подкрепа на предприятията.

С тази програма се отговаря на големия интерес на предприятията за бързо договаряне на ресурс и за подобряване на достъпа до финансиране на българския бизнес. Ето защо Фондът на фондовете ангажира допълнителен ресурс от 96.2 млн. лв. за осигуряване на ликвидност и за нови инвестиции, трансформация и растеж. Средствата са осигурени от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ по линия на REACT-EU.

Малките и средни предприятия вече ще могат да се възползват от подкрепата през седем банки: БАКБ, Банка ДСК, ОББ, Пощенска банка, Райфайзенбанк, Токуда Банк и Уникредит Булбанк.

Продуктът, който министър Лорер представи, е за кредити до 3 млн. лева за малки и средни предприятия. Те ще изплащат заемите си в срок до 84 месеца и при максимален 12-месечен гратисен период.

Гаранционните инструменти по програма „Възстановяване" дават възможност на фирмите да продължат своето развитие въпреки предизвикателствата на средата. Условията на гаранцията позволяват кредитите да бъдат отпускани в кратки срокове, с минимална административна тежест и без необходимост от предоставяне на материално обезпечение.

Фондът на фондовете ще поеме до 80% от кредитния риск на банките партньори за всеки нов кредит, предоставен по програмата на малки и средни предприятия, като потенциалните загуби за публичния ресурс са ограничени до 50% от общото покритие за портфейла. Крайните получатели се очаква да бъдат подкрепени с нови кредити  общо за 240.4 млн. лева.

Според председателя на Управителния съвет на Асоциацията на българските банки Диана Митева помощта на държавата е навременна и ще поозволи на малките и средни предприятия да имат повече ликвидни средства. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *