ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Гаранционният фонд си гарантира благоденствие

Олимпик

Съветът на Гаранционния фонд, в чийто състав влизат всички застрахователи, задължени да правят вноски към него е решил на 16 юни тази година да вдигне възнагражденията на двамата му изпълнителни директори от 10 000 на 12 000 лева, а на членовете на съвета – от 1500 на 2000 лева. Вероятната причина – инфлацията.

Не мога да приема това за нормално. Изпълнителните директори отговорят само по трудово-правни въпроси, в този смисъл те не са част от реалната дейност на фонда”. Това коментира специално за „БАНКЕРЪ” Христо Христов, първият шеф на Застрахователния надзор у нас.

Колкото до членовете на съвета, мога само да кажа, че те вземат високи заплати като шефове на застрахователните дружества, които ръководят и не ми се вижда морално да получават и такива солидни заплати за участието си във фонда”, каза още Христов.

Той припомни, че през 1998 г., когато е участвал в създаването на Българската агенция за експортно застраховане, с мнозинство е взето решението членовете на управата й да не вземат допълнителни възнаграждение. „Но времената се менят”, коментира той.

Според него

Фондът, който набира средствата си от потребителите, 

застрахованите, не е правилно да прахосва парите им по такъв начин. Негово е отдавнашното предложение в състава на съвета на Гаранционния фонд да има представител на потребителите, за да се чува и техния глас. През годините това предложение бе категорично отхвърляно, каза Христов.

Колкото до персоналните решения Съветът е преизбрал Максим Колев като председател на УС и изпълнителен директор на Гаранционния фонд с мандат от 4 години. Съветът е избрал и нов член на Управителния съвет – Пламен Ялъмов,  „Групама застраховане“ ЕАД – който влиза на мястото на Орлин Пенев.

Така, съгласно решението на Съвета на ГФ Управителният съвет е в състав: Максим Колев, председател  и изпълнителен директор,  Стефан Стоилков, изпълнителен директор, Пламен Ялъмов, Пламен Шинов, Юри Копач, Петър Аврамов и Милен Марков.

Междувременно стана ясно, че Гаранционният фонд ще стартира изплащане на главниците по безспорните обезщетения, определени и потвърдени по съдебен ред, по застрахователните договори, сключени чрез българския клон на застрахователна компания „Олимпик“ в ликвидация.

Плащанията ще се извършват в периода от 4 до 8 юли 2022 г., съобразно списък и информация, предоставени на Гаранционния фонд от ликвидаторите на ЗК „Олимпик“.

Съответните суми по обезщетенията на увредените лица ще бъдат преведени от Гаранционния фонд по банков път към посочените от тях банкови сметки в производството по ликвидация на ЗК „Олимпик“.

Заинтересованите лица трябва своевременно да уведомят ликвидаторите на ЗК „Олимпик“ за промени в обявените пред тях обстоятелства, т.е. промяна на банкова сметка и/или пълномощници на тел. 02/902-09-00; 0877885038 или имейл officebg@olympicins.eu.

През целия процес, свързан с казуса „Олимпик“, българският Гаранционен фонд работи за осигуряването на максимално благоприятни условия за увредените лица, посочват още от фонда.

Трябва да припомним, че 

българската Комисия за финансов надзор не е отнемала лиценза на „Олимпик”.

Но още от средата на месец май 2018 г. КФН забрани на компанията да продава застраховки, след като надзорния орган в Кипър я уведоми, че отнема лиценза на „Олимпик“. Съобщението на КФН е от 10 май, веднага след уведомлението от Кипър.

Ама как така някой идва и започва да продава застраховки в България, питат потребители. 

От 2007 г. сме в ЕС и за всички важи единния паспорт – имаш лиценз за финансова дейност в една държава, следователно имаш за целия ЕС. Отиваш където искаш, отваряш клон, съобщаваш и започваш работа.

От друга страна обаче, от години имаше предупреждения, че цените на „Олимпик“ са нереално ниски. Излизало е по медиите, вкл. с изказвания на други застрахователи. Форумите бяха пълни с недоволни от тях. Обаче цената беше ниска и хората се тълпяха – едни 20-30 лв. да спестят. Това коментира преди време Весела Николаева, сътрудник на Фондация „Инициатива за финансова грамотност“.

Мрежата обаче "гръмна" неодобрително,

след сегашното съобщение на Гаранционния фонд.

„Аз вече чакам 5 години съдебното решение за обезщетението, дано скоро да има развитие”, пише потребител във Фейсбук.

Друг пък уточнява, че пари ще се изплащат само на пострадали, които имат влезли в сила съдебни решения към момента на подаване на претенциите към ликвидатора на „Олимпик”, общо казано към 2019 г. Всички други ще чакат в необозримото бъдеще.

„Днес проверихме,  дадохме си номерата на делата и се оказа, че не фигурираме в изготвения списък. Отделно от това въпреки спечелените дела за момента няма да се изплащат лихви, разноски и адвокатски хонорари”, пише потърпевшият.

Да припомним, че за 2022 г. вноската на застрахователите, предлагащи  задължителната застраховка  „Гражданска отговорност” на автомобилистите към Фонда за незастраховани МПС в Гаранционния фонд, остана в размер на 10,50 лв. за всяко застраховано моторно превозно средство (МПС), колкото бе и през 2021 година. Това реши Комисията за финансов надзор (КФН) на заседанието си от 7 декември м.г.

Със същото решение регулаторът определи да запази и размера и на вноската на застрахователите, предлагащи задължителна застраховка „Злополука” на пътниците в средствата за обществен превоз по чл. 461, т. 2 от Кодекса на застраховането, на 0.15 лв. за всяко място, без мястото на водача в превозните средства.

Гаранционният фонд управлява два фонда – Фонд за незастраховани МПС и Обезпечителен фонд. Фондът за незастраховани МПС изплаща обезщетения при щети от неидентифицирано МПС или, ако водачът е без застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите“, а Обезпечителният фонд изплаща щети на лицата при застраховател в несъстоятелност.

Тази година вноската към Обезпечителния фонд също се запази –  2.50 лв. за всяко застраховано МПС по „Гражданска отговорност“.

Общо вноската към ГФ на всяко едно застраховано МПС по „Гражданска отговорност на автомобилистите“ е 13 лв., които се разпределят във въпросните два фонда.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *