ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

“Гражданска отговорност” ще поскъпне

За неразбралите: Лепенките по "Каско" вече са забранени и трябва да бъдат остъргани от страничните стъкла до 7 октомври 2012 г.

Задължителната автомобилна застраховка "Гражданска отговорност" ще поскъпне и причината за това е предложение на Комисията за финансов надзор (КФН).. Регулаторът откри производство по издаване на решение за определяне размера на вноските за Гаранционния фонд. Предложението е за увеличение с 3 лева – от досегашните 13 на 16 лева.

Досега вноската към Фонда за незастраховани МПС беше 10.50 лв. за всяко застраховано МПС по "Гражданска отговорност на автомобилистите" и 0.15 лв. за всяко място в превозно средство за обществен превоз за застраховка "Злополука". Вноската към Обезпечителния фонд пък бе 2.50 лева.

Двата фонда се управляват от Гаранционния фонд. Фондът за незастраховани МПС изплаща обезщетения при щети от неидентифицирано превозно средство или ако водачът е без застраховка "Гражданска отговорност". А Обезпечителният фонд изплаща щети на лицата при застраховател в несъстоятелност.

Предложението на Съвета на Гаранционния фонд е вноската към Фонда за незастраховани МПС да се увеличи на 12.50 лева. Както и размерът на вноската по задължителната застраховка "Злополука” на пътниците в средствата за обществен превоз да не се променя и да остане 0.15 лв. за всяко място, без това на водача.

Съответно вноската към Обезпечителния фонд да стане 3.50 лева.

Заинтересуваните лица могат да отправят до КФН своите писмени предложения и възражения до 1 декември.2022 година включително.

Средствата във Фонда за незастраховани МПС възлизат на 102. 5 млн. лева.

Интересно е, че още през април тогавашният министър  на електронното управление Божидар Божанов предложи промяна в Закона за електронното управление, с която стикерите по стъклата на автомобилите за годишен технически преглед и застраховка “Гражданска отговорност” да бъдат забранени.

Проектът за тази промяна бе публикуван от неговото ведомство за обществено обсъждане, само че той едва ли ще бъде гласуван от сегашния парламент. Така че стикерите ще продължат да красят предните стъкла на колите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *