ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Гърция събра три милиарда евро от пускането на нови петгодишни облигации

Гърция знаме флаг пари евро

Гърция е събрала три милиарда евро от пускането на нови петгодишни облигации при лихва 4,625 процента, като офертите са били за над 6,5 млрд. евро, информират гръцките вестници днес. Някои от изданията определят този ход на кабинета като успешен, а други – като връщане назад към 2014 г., когато страната направи такъв опит, завръщайки се на капиталовите пазари.        

"Нафтемборики" цитира финансовия министър, който обявява, че правителството смята да предприеме и други такива опити по отношение на пазарите. В интервю за изданието представителката на МВФ в Атина Делия Велкулеску отбелязва, че пробното излизане на Гърция на пазарите трябва да върви в крак с целите на спасителната програма, като предупреждава, че всякакво допълнително външно финансиране на страната може да увеличи дълга, а това според нея не бива да се случва. Велкулеску приканва Гърция да нормализира плащанията по дълга за времето след края на нейната спасителна програма, която изтича през август догодина.

"Та неа" пише, че Берлин е приветствал излизането на Гърция на пазарите, но германската страна е припомнила, че правителството в Атина следва да продължи да се придържа към реализацията на договорените с кредиторите реформи. 

"Катимерини" коментира, че Гърция се е завърнала на пазарите след три загубени години. 

Според "Прото тема" "дитирамбите" в крайна сметка не са постигнали целите, които правителството е очаквало, като готвеното от него тържествено отбелязване на този успех засега се отлага за неопределено време. Това е станало, защото лихвеният процент, който кабинетът е осигурил за емитираните нови петгодишни облигации, в действителност е бил много по-голям от този, постигнат при предишното излизане на на пазарите през пролетта на 2014-а. 

Анализатори и представители на опозицията смятат, че след този акт Гърция ще може да получи заеми, които ще са много по-скъпи, отколкото през 2014 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *