ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Живот на границата на промяна на човешката цивилизация -2

Конференция " Дигитализация и киберсигурност "

С приветствени думи към участниците в конференцията на тема "Дигитализация и киберсигурност", организирана от "БАНКЕРЪ" в Гранд хотел "Милениум София". се обърна г-н Божидар Божанов, министър на електронното управление.

"Държавата е с протегната ръка към финансовия сектор и се надяваме на тясно коопериране – заяви той при откриването на същинската част на събитието. – Финансовият сектор активно участва в административното обслужване на гражданите и заедно трябва да улесним предлагането на услуги за обществото. И се надяваме гражданите да бъдат доволни от съвместните ни усилия".

Подуправителят на БНБ и ръководител на управление "Банково" г-жа Нина Стоянова поздрави организаторите на конференцията за добре дефинираната тема "Дигитализация и киберсигурност". "Това наистина са двете страни на една монета. Наблюдаваме колко мощно дигитализацията навлиза в нашия живот – не само през дигиталните платежни услуги, които са ни по-близки, но и чрез електронните услуги, услугите в публичния сектор, електронното правителство, за което се полагат усилия", каза г-жа Стоянова.

"Финансовият сектор се развива в качествено нова среда. Дигитализацията е революция, която ще доведе до ръст на икономиката. В такава среда се забелязва отчетливо и повишен интерес към дигиталните пари, които предстои да се въведат от централните банки, макар че все още по въвеждането на дигитални валути на банките има различни мнения. Този процес също има своите рискове и предполага действия за защита на средата. Един от факторите за стабилност е партньорството между централните банки и частни партньори", отбеляза експертът по парична и фискална политика в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO) г-н Атанас Пеканов. Той говори за бъдещето на дигиталните валути и на централните банки.

Отваряйки "вратичката" към първия панел на конференцията "Киберсигурност", изпълнителният директор на Mnemonica Вихрен Славчев изправи участниците пред предизвикателството на въпроса в какви времена живеем?  На границата на дълбока промяна на човешката цивилизация, в динамично променяща се социална среда, изискваща бързи реакции и точни прогнози, във време на предизвикателства, които изискват да сме адаптивни и да умеем да изпреварваме събитията – това бяха част от отговорите, които се чуха в залата.

На предизвикателствата пред Министерството на електронното управление се спря Петър Кирков, директор на дирекция "Мрежова информационна сигурност" във ведомството. И по-конкретно на мерките за защита и ефективното въвеждане на новите правила за киберсигурност от март 2022 година.

"Кибератаката е симетрична – отсрещната страна има нужда само от една пролука в мрежата, докато ние пазим всичко. Не можем обаче да разделим обществото от компютрите и рисковете съществуват. В сегашните директиви на ЕС в областта бяха въведени традиционни сектори като енергия, транспорт, здравеопазване, води, но с една нова директива, която ще влезе в сила това лято, обхватът се разширява – вече сферата на киберсигурността се разширява и със секторите на държавната администрация, космоса, пощенски и куриерски услуги, храни цифрови доставчици", изтъкна Кирков.

От своя страна представителите на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) комисар Владимир Димитров и главен инспектор Светлин Лазаров от отдел "Киберпрестъпност" разкриха детайли от работата на дирекцията за противодействие на този вид престъпност. Според практиката в отдела най-често кибератаките се провеждат чрез фишинг-имейли, като най-активни са престъпни групи от Северна Африка и особено от Нигерия.

Как се управляват уязвимостите в уеб и мобилните приложения за разплащане и банкиране – това бе смисълът на презентацията на Красимир Коцев, основател и главен изпълнителен директор на SoCiber. Управителят на CIBER ONE, основен партньор на компанията Лев Инс в киберсигурността Кирил Григоров разкри, че на всеки 11 секунди се случва кибератака, а само 14 на сто от фирмите са заявили готовност за защита от подобна инвазия. Решенията за ефективни действия са експертните консултации, техническите методи, киберзастраховката и обучението, каза Григоров.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *