ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Какво показва индексът на страха на Шилер?

Шилер

Професорът от Йейл и Нобелов лауреат Робърт Шилер създава през 2001 г. индекс, показващ страха на инвеститорите от пазарен срив.

Какво показва днес този индикатор?

При положение че голяма част от индивидуалните инвеститори са притеснени от възможен пазарен срив, това е добра новина за акциите. Не би било добър знак, ако инвеститорите смятат, че подобен срив няма да се случи.

Всеки месец професор Шилер пита инвеститорите: „Каква е вероятността за катастрофален срив на пазара в САЩ, подобен на тези от 28 октомври 1929-та и 19 октомври 1987 г. в следващите шест месеца?“ (Екипът на "Капман Холдинг" припомня, че на тези дати Dow Jones се понижава с 21 и 22.6%.)

Резултатите от анкетата показват, че днес 77.2% от инвеститорите са на мнение, че е възможно да се случи пазарен срив.

Според Нобеловия лауреат по икономика има значителен шанс за рецесия в САЩ, която поне отчасти ще е резултат от „самореализиращо се пророчество“ (убеждение, което води до собственото си изпълнение), тъй като инвеститорите, компаниите и потребителите се притесняват все повече от спад.

„Страхът може да доведе до реалност“, коментира професорът от Йейл.

Притесненията за евентуално икономическо свиване се увеличават в последно време с ускоряването на инфлацията и усилията на Федералния резерв за поставянето ѝ под контрол. Редица корпоративни мениджъри също така предупредиха за възможни рискове на фона на разпродажбите на фондовите пазари. В същото време все по-голям брой американски домакинства посочват, че според тях икономиката се движи в погрешната посока. Всичко това може да направи потребителите и компаниите по-предпазливи, посявайки семето на рецесията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *