ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Капиталовата инжекция на “Монте Паски” тревожи Брюксел

банки монте паски

Европейската комисия е обезпокоена, че набраните през миналата седмица 2.5 млрд. евро от най-старата банка в света "Монте дей Паски ди Сиена" може да се окаже незаконна държавна помощ. Италианското министерство на финансите е купило 64% от правата от емисията за увеличение на банковия капитал, която е била неглижирана от частните инвеститори. Единствено банките-гаранти са участвали в нея след като са им били предложени необичайно изгодни условия. Според нормативната уредба на Европейския съюз държавата може да участва в подобна сделка единствено ако всички инвеститори – частни и публични – са равнопоставени. В случая въпросът е дали всяка от страните, подкрепили емисията на права, са получили "подсладители", за разлика от италианските данъкоплатци, на които не е предложена нито редукция на риска, нито други стимули. 

"Монте дей Паски" беше национализирана през 2017-а с правителствени средства в размер на 5.4 млрд. евро след поредица от скандали и тежки загуби. Набирането на капитал през миналата седмица е седмото по ред за последните 14 години. Осем гаранти, между които "Ситигруп", "Бенк ъф Америка", "Креди Сюис", "Медиобанка и алтернативният инвестиционен фонд "Алгебрис", са си поделили 125 млн. евро за поетия ангажимент – на пръв поглед, малка част от общото увеличение на капитала. Международни инвеститори твърдят, че подобна комисионна е изключение и "непазарна". Италианският финансов регулатор CONSOB е изискал от "Монте дей Паски" да направи изявление предвид размера на сумата, защото тя може да засегне целевите банкови капиталови буфери.

За да застраховат допълнително риска си, банките са подписали и гаранционни споразумения с инвеститори трети страни в размер на минимум 410 млн. евро, включително с френския застраховател "АКСА" и мениджъра на активи "Анима" (и двата в търговски партньорски отношения с "Монте дей Паски"), както и с група, притежаваща облигации на банката, включваща "Пимко", "Мелкарт" и "Блубей". Тези "под-гаранти" са поели ангажимент да купят определени количества акции на "Монте дей Паски", ако сегашните акционери не упражнят правата си да придобият книжа по време на двуседмичната емисия на права. Те ще получат за подкрепата си "комисионна" от банките-мениджъри, съгласно условията на емисиониня проспект. Което провокира коментара на инвеститор, че данъкоплатците ще са единствените, които ще понесат изцяло риска от загуба.

"Монте дей Паски" посочва, че "комисионните ще се изчислят върху цялата сума, гарантирана от групата координатори и, ако увеличението на капитала е успешно, в сумата ще се включат също дейностите по координация и управление, както и рисковата компонента". Според кредитната институция, допълнителни инвеститори трябва да подкрепят емисията на права през тази седмица. Близки до преговорите банкери твърдят, че гарантите не искат да обезпечат целия дял на частните инвеститори в размер на 36% от капиталовото повишение докато техния риск не бъде заличен или значително намален от възнаграждението". Според тях комисионните са пропорционални на риска. 

Лучия Тайоли – професор по международни пазари и европейски институции в Политехническия университет в Милано – споразумението изглежда "подвеждащо" и "в разрез с правилата на ЕС".

Увеличението на капитала се осъществява след като Италия не успя да приватизира "Монте дей Паски" през миналата година. В началото на 2022-а банката съобщи, че ще има капиталов недостиг от 500 млн. евро през 2023-а. Банковите акции пък слязоха под 2 евро всяка – 90% спад през последните 12 месеца.

ЕС контактува активно с италианското правителство по трансакцията, твърди добре информиран източник, но това не означава, че ще последва формално разследване. Брюксел пък обяви, че няма "конкретен коментар" и че като цяло е работа на държавите членки на еврозоната да контролират и уведомяват ЕК дали има държавна подкрепа. Според пожелал анонимност официален италиански представител, правните експерти, които съветват "Монте дей Паски" за структурата на емисията, са изразили опасения, че тя може да събуди съмнения за правителствена помощ. Засега Рим няма официален коментар на казуса.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *