ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Кр. Георгиева: Има опасност от забавяне на световната икономика

кристалина георгиева

България показва устойчивост на икономиката благодарение на политиките за подкрепа. Икономиката се възстанови въпреки пандемията и политическата несигурност през 2021 година, каза Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд  (МВФ) на кръглата маса "Перспективи и предизвикателства пред световната икономика", организирана от МВФ за български журналисти.

Виждаме обаче и опасност от забавяне и прогноза за ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) до 3 процента за тази година. Имаме и по-голяма зависимост на енергийните доставки от Русия. Инфлацията в страната ни се ускори и вече е двуцифрена, посочи тя.

"Сега е критичен момент за нашия свят, не сме се освободили от последиците от пандемията и започна войната в Украйна. Войната е преди всичко трагедия за хората в Украйна, но последиците се пренасят в страните близо до Украйна и в целия свят. Това за световната икономика означава, че възстановяването е значително забавено от войната", каза Георгиева.

По думите й войната оказва влияние "през два канала": от една страна – с покачването на цените на суровините като нефт, газ храни и метали, и от друга – чрез бежанците. Въздействието е по-голямо за по-интегрираните с Русия страни.

Възникват четири проблема, по които трябва да се работи. Първо: какво да направим, за да ускорим растежа на икономиката; второ – инфлацията, която вече е реален проблем; третото – паричната политика с покачването на лихвените проценти, макар България да не е сред тези страни и на четвърто място – фрагментацията на световната икономика, създаването на блокове  от страни, работещи с по-ниска ефективност, според шефката на МВФ.

Виждаме сериозен риск от криза с храните, като поне 26 страни ще са в много тежко състояние. Те са приоритет за МВФ и на Световната банка. Имаме 700 милиарда долара налични средства за финансиране и държави като Египет, Тунис  и Шри Ланка могат да разчитат на нас, каза  Георгиева.

Получихме пълна подкрепа за нов механизъм за финансиране, който ни позволява да подпомогнем с нов доверителен фонд от 40 милиарда долара страните, които имат проекти за борба с климатични промени и за борба с бъдещи пандемии, каза Кристалина Георгиева.

Имаме два основи фактора за инфлацията в света. Първият е продължаващата пандемия, която прекъсва каналите на снабдяване. Виждаме че в Китай заболеваемостта се ускорява и това значи ограничения в страната. В държавите, където пандемията отминава, търсенето рязко се увеличи, а предлагането остава на ниско ниво, уточни тя.

Вторият фактор е войната в Украйна – тя води до високи цени на храните, металите и на енергията. Никой не може да каже кога ще свърши войната и какво ще стане с цените на храните и на енергията, подчерта Георгиева.

За борба с инфлацията покачването на лихвите е необходимо и вече се случва. Можем да работим върху факторите, водещи до инфлация, да работим за производство на храни и на енергоносители, каза още Кристалина Георгиева.  Виждаме къде може да се увеличи производството на храни – например това предлага Канада. Износът може да бъде увеличен чрез намаляване на запасите – това предложи пък Индия. В ЕС също се обмисля увеличаване на селскостопанското производство, а в САЩ се обсъжда насочване на царевицата към производство на храни, вместо към производството на етанол. Темата за торовете също ще е много голям въпрос, каза управляващият директор на МВФ.

По-високите лихвени проценти ще усложнят проблема към търсенето и обслужване на кредити, особена за страни с високо дългово бреме, посочи директорът на МВФ. 

Прогнозата на МВФ е за 3,6 процента ръст на световната икономика през 2022 година, макар през октомври миналата година тя да беше за ръст от 4,9 процента. Ние предвиждаме ръст на БВП да имат само малък брой – не предсказваме рецесия за света, а само за малък брой страни, уточни тя. Последиците са най-драматични за Украйна и за Русия, която провокира войната, каза още директорът на МВФ.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *