ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

“Креди Сюис” подмени шефа си

банки

"Креди Сюис груп" съобщи официално на 27 юли, че банкерът ветеран Улрих Кьорнер ще замени Томас Готстейн като главен изпълнителен директор на институцията. Готстейн напуска, а Кьорнер, който е ръководител на поделението за управление на активи – най-малкото в структурата на банката, ще встъпи в новата си длъжност на 1 август и ще се заеме с нелеката задача да изведе затъналия в проблеми швейцарски кредитор на следващия етап от "оздравителните процедури". "Креди Сюис" обяви също обхватен стратегически преглед на бизнеса си след като отчете по-голяма от очакваната загуба от 1.59 млрд. франка.  

59-годишният Кьорнер има над 20 години стаж в двете най-големи швейцарски банкови групи. Първоначално е работил повече от десетилетие за "Креди Сюис" преди през 2009-а да се прехвърли в конкурентната "Ю Би Ес груп", където по онова време служи с Аксел Леман – в момента председател на борда на "Креди Сюис". Кьорнер се връща в "Креди Сюис" през миналана година след като не успява да се пребори за подходяща мениджърска позиция при преструктурирането на "Ю Би Ес" през 2019-а. 

От 1 август новият главен банков мениджър ще трябва да се бори да върне доверието на инвеститорите – цел, която Готстейн преследва след поредицата от скандали през миналата година. "Креди Сюис" каза на акционерите си през юни, че очаква трета поредна тримесечна загуба. Банковият борд пък проведе предварителни разговори за замяната на Гостейн още през май.

Междувременно, след като загуби десетки ключови служители през 2021-а, "Креди Сюис" отново заделя примамливи суми, за да задържи най-талантливите старши ръководители. Банката предлага многогодишни гаранции за запазване на позициите на някои управляващи директори в поделенията за инвестиционни банкови услуги и капиталови пазари, твърдят запознати с процеса лица. Те цитират поне един случай, в който регистрираният в Цюрих кредитор се е съгласил да определи на старши банкер пакет от възнаграждения за грубо 10 млн. щ. долара, разпределени за срок от две години, след като той е получил конкурентна оферта от съперник от бранша.  

Благодарение на войната за таланти, някои задържани с тлъсти допълнителни плащания таланти на "Креди Сюис" са напът да изкарат повече от напускащия Готстейн, който получи 3.8 млн. франка през 2021-а. 

Състезанието за старши банкери продължава въпреки спада на активността на инвестиционните услуги и на комисионните, който може да доведе до съкращаване на персонал и орязване на заплатите. Кредитната група вече редуцира работните места в Азия и обмисля по-сериозни и всеобхватни съкращения.

През миналата година "Креди Сюис" раздаде около 400 млн. франка допълнителни възнаграждения на опитни инвестиционни банкери.  Повече от 60 банкови таланти са избягали при конкуренцията през последните 18 месеца, усложнявайки способността на швейцарската банкова група да се конкурира с Уолстрийт. Пакетите от допълнителни възнаграждения обикновено включват и банкови акции, чиито цени в случая на "Креди Сюис" падат устойчиво и се търгуват в близост до рекордно ниските 5.16 шв. франка парчето. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *