ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Мадрид ще облага банките с още данъци

банки

Испания ще повиши данъците на големите банки и енергийни компании – инициатива, която ще донесе милиарди евро за финансиране на политиките, насочени към смечкаване на удара от рекордно високата инфлация върху потребителите. В обръщение към конгреса на 12 юли испанският премиер Педро Санчес обяви поредица от нови мерки, целящи да източат още пари от бизнесите, които се облагодетелстват от растящите лихвени проценти и от скока на цените на енергията. 

Допълнителните налози както върху финансовите институции, така и върху енергийните фирми, ще са за срок от две години. Правителството очаква да получава допълнително по около 1.5 млрд. евро годишно от облагането на банките и по 2 млрд. евро годишно – от енергийните дружества. 

Пазарните оценки на банковите акции се понижиха след съобщението на борсата в Мадрид. Книжата на "Каиха банк" загубиха 9%, на "Банко Билбао Биская Аргентария" – 5%, и на "Банко Сантандер" – около 4 процента. Базовият испански борсов индекс IBEX 35 пък беше най-губещият национален индекс сред основните си европейски конкуренти на 12 юли.  

"Трябва да разпределим справедливо товара от тази криза, а не както се случи при предишната, която падна на плещите на най-уязвимите", каза Санчес.

Мерките са драматична крачка за Мадрид в хода на усилията на правителствата от Европейския съюз да открият най-подходящите финансови източници за политиките за подпомагане на домакинствата, притиснати от задълбочаващата се криза на доходите. Инфлацията в еврозоната вече доближава 9%, а в Испания тя надхвърли 10% годишно. И други европейски кабинети обмислят различни отговори на финансовите спазми, включително и френският, който търси начини да разшири защитната мрежа на енергийните ставки през идната година за най-бедните домакинства.  

Обявените на 12 юли намерения на испанското правителство са в допълнение към обещаните преди малко повече от две седмици 9 млрд. евро помощ след като растящата издръжка на живота оряза популярността на управляващите. Общият размер на антикризисните мерки на Мадрид от началото на годината достигна 15 млрд. евро.  

Изненадващото решение да обложи с данък банките би могло да помогне на испанския премиер да оглади противоречията с коалиционния си партньор – крайно лявата партия "Подемос", която иска по-обхватна фискална реформа за данъчно третиране на регистрираните на борсата компании и на едрите лични състояния.

Натискът върху семейните бюджети помогна на консервативната "Народна партия" да победи социалистите на Санчес на регионалните избори в Аналусия преди седмица. Загубата в традиционната социалистическа крепост показва предизвикателствата, с които ще се сблъска в битката за властта на общите парламентарни избори в края на 2023-а.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *