Търсене
Generic filters

Местните данъци и такси в София могат да се плащат онлайн и на каса

Столична община

Местните данъци и такси в София могат да се плащат от днес – 24 януари и на каса в районните данъчни отдели, по банков път или чрез финансови посредници.  От вчера това е възможно и онлайн.

Срокът, в който може да се ползва 5% отстъпка за данък сгради и данък МПС е 30 април 2022 г., при условие, че цялата дължима сума бъде внесена наведнъж. До края на април т.г. е крайният срок и за първата вноска на такса битови отпадъци, дапълват от дирекция "Общински приходи" на Столична община.

От 8 януари тази година в София вече може да се плаща данък МПС за 2022-а. За изминалите две седмици собствениците на превозни средства, регистрирани в столицата – физически и юридически лица са платили над 6 млн. лв. за колите си. 

През цялата минала 2021 г. внесеният в бюджета данък МПС е общо 112.2 млн. лв., от които 64 млн. лв. са от физически лица. 

Общо 132 млн. лв. са внесени в хазната на София през миналата година като данък недвижими имоти (ДНИ). От тези средства 62 млн. лв. са платени от физически лица – собственици на имоти.

Ако плащате местните си данъци и такси на части, сроковете, в които това трябва да се направи, без да се начислява лихва за забавяне, са:

– Данък недвижими имоти и данък МПС: 30 юни – първа вноска и 31 октомври – втора вноска.

– Такса битови отпадъци – четири вноски: 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември.

Ставките за местните данъци и такси не са променени и са същите като през миналата година.

Най-удобният начин за внасяне на местните данъци и такси е през портала на Столична община: 
https://szp.sofia.bg/OnlineReportWSClient/pages/login.jsf 
Там всеки собственик на имот или автомобил в София може да направи и справка какви задължения има към общинския бюджет.

Печатането на данъчните съобщения ще започне в средата на февруари, уточниха от "Общински приходи". Те ще бъдат разпратени през март до тези собственици, които предпочитат да получат хартиени съобщения вместо електронни на посочен от тях имейл адрес.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *