ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

МФ предлага базов бюджет: Дефицит – 6,6%, инфлация – 6,4%

Росица Велкова

Минималната работна заплата ще се запази на ниво от 710 лева месечно при предложения от финансовото министерство базов бюджет. Това съобщи служебният министър Росица Велкова. От 1 юли е заложено увеличение на пенсиите с прилагане на т.нар. швейцарско правило.

"Пенсиите ще имат увеличение в този вариант, който сме предложили, тъй като прилагаме действащото швейцарско правило от 1 юли с 12%", посочи тя.

Без промени ще останат майчинските, социалните пенсии и данъчните облекчения за родители. Мярката за 25 стотинки подпомагане за литър гориво обаче ще е валидна или до изчерпването на заделения ресурс, или докато от Европейската комисия не ни постановят да я прекратим. Това може да се наложи, тъй като е валидна само за автомобили с български регистрационни номера, а това се счита за дискриминация. Намалените данъчни ставки остават във вида, в който са записани в закона в момента – до юли догодина.

Средногодишната инфлация ще бъде 6,4%, нивото на безработица – 4,6%, а растежът на икономиката – 1,6 на сто (БВП в размер на близо 174 млрд. лева).

Велкова предупреди, че от 2019-а до момента има много сериозно нарастване на социалните плащания, особено на пенсиите. По думите ѝ е време да се помисли за затягане на фискалната политика, каквато е тенденцията във всички европейски страни. Догодина в хазната ще се отвори дефицит от 6,6% на касова основа, което прави над 11,5 милиарда лева. Въпреки че в следващите години ще има минимално намаление като процентно отношение, недостигът в хазната продължава да бъде голям.

Заложено е поемане на нов дълг от 15,9 милиарда лева, с което размерът на държавния дълг би стигнал 50,3 млрд. лева, или 28,9 процента на съотношение дълг към БВП . Всяка година до 2025-а, включително, ще трябва да теглим приблизително около 16 милиарда лева нов дълг, предупреди още Росица Велкова, с което дългът ще е над 38% от БВП в края на този период.

"Моето лично мнение е, че най-сериозният риск е, че в един момент може да наберем ликвидност и да не можем да си осигурим финансиране през външния и вътрешния пазар", каза тя.

Започват да нарастват лихвените разходи за обслужване на дълга, като за 2022 година са около 600 млн. лева, за 2023 г. стигат 832 млн. лева, за 2024 г. – 1,720 млрд. лева и за 2025 г. – над 2,6 млрд. лева.

Министър Велкова коментира, че все още не е изгубена напълно възможността да влезем в еврозоната от януари 2024. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *