ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Милване по главата преди гилотината

колектор мода

Нова ,,мода" при колекторските фирми. Когато видите подобно съобщение, залепено на входна врата, вместо да звъните на посочения телефон, се консултирайте с адвокат! Няма „предсъдебно уведомление”! Това е термин, измислен от колекторите за тези от вас, които им повярват.

За това предупреди във Фейсбук адвокат Петя Белелиева.

Наистина какво е това „предсъдебно уведомление”? Нещо като любезно подсещане за съд? Като помилване по главичката, преди да я отсекат?

Те се нарекоха „колектори”, а не „събирачи” на дългове, за да звучи по-европейски. А зад тая табелка да мачкат закъсали хора по достоен за действията на Андрешко начин.

Уж законово им забраниха да използват методи като тормоз, принуда, заплахи, обиди или физическо насилие, за да принуждават длъжниците да изплащат задълженията си. Като нарушения  се разглеждат и всички действия, които притесняват гражданите на работните им места и в дома им, или ги дискредитират пред колегите и работодателя им. Когато търсят длъжника, събирачите на дългове ще имат право да го правят само писмено или по телефон, и то не по-често от интервал от 2 работни дни.

Как тази бележка, съдържаща заплаха, залепена на входната врата, пази доброто име на гражданина, за който е предназначена?

Но събирачите, както виждаме, се измъкват и от новата по-тясна рамка – с „предсъдебно уведомление”. Иначе казано: „Чрез въвеждане в заблуждение”.

Напусто Омбудсманът Диана Ковачева изпрати поредна препоръка до председателя на Асоциацията на колекторските агенции в България Райна Миткова-Тодорова, в която призова да не се допускат подвеждащи за гражданите практики от страна на фирмите за събиране на вземания.

И като се явите при тях с изменена физиономия, да ви предложат да подпишете актуална справка за борчовете си, в която фигурират и тези с изтекла давност. Или пък – още по коварно, тези, на които давността изтича до дни, за да ви върнат 10 години назад.

Това са събирачите. Те знаят не само да събират, те перфектно владеят и умножението. И с тези две алгебрични действия правят чудеса – дълг от 7 лв. да стане 70 лева. Или 700 лева. Примерно.

Но така е: Животът е това – докато се усмихнеш, и се озъбиш. При колекторите, имам предвид.

Но да завършим по Андрешковски.

Интервю с Кубрат Пулев:

Господин Пулев, как при тези ограничения  в придвижването заради ковид пандемията се подготвяте в домашни условия?

– Ами, не си плащам битовите сметки, тегля заеми и не ги връщам. И посрещам колекторите…

Продължаваме напред!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *