ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Минималният праг за регистрация по ДДС става 100 000 лева

Парламент зала

Минималният праг на облагаемия годишен оборот за регистрация по ДДС се увеличава от 50 000 лв. на 100 000 лв. от следващата година. Това реши парламентът с приетите на второ четене промени в Закона за данък върху добавената стойност, внесени от Мартин Димитров от "Демократична България" и група народни представители. Според вносителите промените ще засегнат голям брой малки и средни предприятия, които ще станат по- конкурентоспособни, ще намалят административните си разходи и ще могат да прехвърлят това и към своите клиенти.

Народното събрание реши измененията в закона да влязат в сила от първо число на месеца, следващ месеца на влизането в сила на решение на Съвета на Европейския съюз за предоставяне на разрешение на България да въведе специална мярка за дерогация относно общата система на данъка върху добавената стойност, но не преди 1 януари 2023 г..

Увеличаването на прага засяга и самонаетите лица, обясни Димитров. "Догодина ни чака по-сложен дебат, ако искаме праг от 166 000 лв. и за него поискаме дерогация от ЕС, тъй като това е максималната стойност", обясни той евентуална втора стъпка към още едно увеличения на прага.

Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС потвърди, че новият праг ще бъде факт, след като се получи съгласието от Европейската комисия или не по-рано от 1 януари 2023 г. "Така и следващото правителство ще може да си направи макрорамката на бюджета и приоритетите, които ще следва", каза той. По думите му всичко ще зависи и от приходите, предвидени в бюджета за следващата година. Има основания да се вдигне прагът и до 166 000 лв., за да се облекчи още бизнесът, смята той.

Ефектите за бюджета, в зависимост от това колко фирми ще изберат да се дерегистрират,  ще са загуби  между 85 и 130 милиона лв., пиша в мотивите си вносителите.

Не бе прието предложението на Йордан Цонев от ДПС облагаема доставка с нулева ставка с място на изпълнение на територията на страната да е и доставката на ваксини, не само доставката на ваксини срещу COVID-19 и услугите, пряко свързани с тези ваксини, както е в момента.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *