ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Националният дълг на САЩ надскочи 31 трлн. долара

свят

Брутният национален дълг на Съединените щати е надхвърлил 31 трлн. щ. долара за първи път в историята – мрачен финансов крайъгълен камък, появил се точно когато дългосрочната фискална картина на страната се влошава заради растящите лихвени проценти.

Пробивът на тавана (който е станал на 4 октомври), огласен през седмицата от американското финансово министерство, идва в доста неподходящ момент: замяна на най-ниските в историята лихви с по-високи кредитни разходи в хода на битката на Федералния резерв с растящата инфлация. И докато рекордните количества правителствени дългове, емитирани за облекчаване на последствията от пандемията и за финансиране на данъчните редукции бяха оценени от някои парични стратези като приемливи, по-високите лихви правят задълженията по-скъпи за обслужване. 

Новите числа стават факт в бурно икономическо време когато инвеститорите се лутат между страховете от глобална рецесия и оптимизма, че тя може да бъде избегната. По-високите лихвени проценти могат да добавят още 1 трлн. долара към разходите на щатската администрация за лихвени плащания през това десетилетие, по оценка на фондация "Пийтърсън". Това е над рекордните 8.1 млрд. долара дългови харчове, които бюджетната служба на конгреса (CBO) предвиди през май. Разходите за лихви могат да надхвърлят средствата, които САЩ отделя за национална отбрана до 2029-а, ако лихвените проценти на публичния дълг превиши само с 1% оценките на бюджетния офис за идните няколко години. 

Федералният резерв увеличава ударно лихвите и те вече са в диапазона между 3% и 3.25%, като последните предвиждания на американските централни банкери са те да достигнат 4.6% до края на 2023-а. Този лихвен ръст може да влоши фискалната картина на американците след краткия период на подобрение. И CBO и Белият дом прогнозираха, че националният дълг, измерван като дял от БВП, ще се свие леко през следващата фискална година преди да тръгне отново нагоре през 2024-а, защото икономиката се очаква да нараства по-бързо от задълженията.   

Пробивът на въпросния таван от 31 трлн. долара е и политически проблем за президента Джо Байдън, който обеща да вкара Съединените щати в по-устойчив фискален път и да редуцира недостига на федералния бюджет с 1 трлн. долара в рамките на десетилетие. Комитетът за отговорен федерален бюджет обаче пресмята, че политиките на Байдън са добавили почти 5 трлн. долара към дефицита откакто той е влязъл в Белия дом. В тази оценка е включен и законът за икономически стимули на стойност 1.9 трлн. долара – сбор от нови одобрени от конгреса разходни инициативи и план за опоростяване на студентски заеми, който ще струва на данъкоплатците почти 400 млрд. долара през идните 30 години.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *