ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ОИСР: Централните банки да продължат да качват лихвите

финанси

Централните банкери в световен план трябва да продължат да повишават лихвените проценти, за да укротят препускащата и проникваща все по-дълбоко в икономиката инфлация, въпреки че глобалното стопанство се забавя значително, посочи на 22 ноември Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Донякъде неочакваният ценови скок и отражението му върху реалните доходи ощетяват хората в целия свят и създават проблеми, които единствено ще се влошат, ако отговорните органи не реагират навременно, допълват експертите на базираната в Париж група.

ОИСР увеличи инфлационната си прогноза за 2023-а спрямо септемврийските очаквания и предрече, че ценовият ръст през 2023-а ще е остане доста над целевите стойности на много централни банки: 2.6% в Съединените щати, 3.4% в еврозоната и 3.3% във Великобритания.

"В момента контролът върху инфлацията трябва да е главен приоритет, защото в противен случай можем да се окажем в спирала на трудовите възнаграждения, подобна на наблюдаваната през 70-е години на миналия век, или пък да попаднем в условията на дълбоко проникнала инфлация, налагаща още по-силен контрол на негативните последствия от нея", коментира временният главен икономист на ОИСР – Алваро Сантос Перейра. Според него "рисковете от пренатягане със сигурност са по-малко отколкото от бездействие".

"Предписаната" политика се появява в сложна конфигурация за световното стопанство, което вече се забавя под бремето на растящите енергийни разходи заради войната в Украйна. Друг, не по-малко притеснителен риск е, че по-високите лихвени проценти ще качат кредитните разходи, особено на бедните държави, две трети от които вече са в силен дългов стрес, твърди ОИСР. Експертите на организацията обаче виждат някои ранни признаци на успех при овладяването на цените, показващи, че централните банки трябва да продължат рестриктивния си курс. Те посочват за пример Бразилия, където ранният старт на лихвените увеличения е успял да отслаби инфлационния натиск през последните месеци. Най-новите официални статистически данни говорят и за известен успех в битката с инфлацията в Съединените щати.

ОИСР в момента не прогнозира рецесия, въпреки че очаква глобалната икономика да пострада от "значително забавяне на растежа". Експертите дори ревизират нагоре някои от предвижданията си, особено за еврозоната, където прогнозират 0.5% годишен ръст през 2023-а вместо посочения през септември подем от 0.3 процента.

Перейра посочва, че спестяванията на домакинствата, натрупани по време на пандемията, служат като буфер за потреблението и че фискалната подкрепа в Европа е била "справедлива и достатъчна". Той обаче смята, че помощта трябва да е насочена по-прецизно, за да е сигурно, че отива само при най-уязвимите домакинства, без да създава допълнителен инфлационен натиск или да претоварва публичните финанси.

Перейра обяснява, че "в битката срещу растящите цени е особено важно фискалната политика да работи ръка за ръка с паричната". И че "фискалният избор, който увеличава инфлационния натиск, ще наложи дори по-високи лихвени проценти за контрол на инфлацията".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *