ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Осигурени са още 96 млн. лева за гарантиране на заеми на малки и средни фирми

Министерство на иновациите и растежа Даниел Лорер среща с АББ представители на Асоциацията на банките в България и Фонда на фондовете Диана Митева Даниел Лорер

От Министерството на иновациите и растежа обявиха нов кредитен продукт от 96 млн. лева за гарантиране на заеми на малки и средни фирми. Целта е да  бъде подкрепена ликвидността на българските компании. Това обяви министър Даниел Лорер след срещата си с представители на Асоциацията на банките в България и Фонда на фондовете.

С помощта на Фонда на фондовете седем български банки ще отпускат кредити за бизнеса в общ размер на 240 млн. лева, обяви министърът.

Искаме да помогнем на българските компании да преодолеят кризата и да продължат напред. Общо 140 млн. лева ще се използват за енергийна ефективност. Други 260 млн. лева са предвидени за технологична модернизация. И двете тези мерки, за разлика от обявената днес, са безвъзмездни за фирмите.

Продуктът, който министър лорер представи днес, е за кредити до 3 млн. лева за малки и средни предприятия. Те ще изплащат заемите си в срок до 84 месеца и при максимален 12-месечен гратисен период.

Според председателят на Управителния съвет на Асоциацията на българските банки Диана Митева помощта на държавата е навременна и ще помогне на малките и средни предприятия да имат повече ликвидни средства. И по време на ковид кризата банките у нас не спряха да кредитират, подчерта тя. Обезпечението в този продукт е до 80% от сумата за индивидуален кредит. Заедно с това ще има лесно одобрение на документите на кандидатите, което всъщност е много важно, особено за микро фирмите. В тази връзка кредитът ще се одобрява в срок от пет работни дни, отбеляза Диана Митева.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *