ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

От 1 юли минималната пенсия – 467 лева

Пенсионер

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи на 467 лв. от 1 юли, което е с 26.2% повече в сравнение със сегашния й размер от 370 лева. От същата дата максималният размер на пенсията ще се повиши от 1500 лв. на 2000 лв., което прави 33.3% ръст. Това предвиждат изменения в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г., които бяха одобрени от правителството.

Със законопроекта се предлага от 1 юли всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември, да се осъвременят с 10 процента. Към техния увеличен размер ще бъдат добавени и т.нар ковид добавки от 60 лв., както и индивидуалните суми, представляващи разликата между дохода от пенсия през декември 2021 г. и дохода от пенсията през януари 2022 година.

Добавките от 60 лв. ще се включат в размера и на пенсиите за трудова дейност, отпуснати от 1 януари до 30 юни 2022 г., както и към тези, които ще бъдат отпуснати след 1 юли, предвижда още законопроектът.

С него се предлагат промени в пенсионната политика, които се планира да влязат в сила от 1 октомври. От тази дата се предвижда максималната пенсия да се повиши със 70% – от 2000 лв. на 3400 лева. Пенсиите за трудова дейност, отпуснати до края на 2021 г., ще се преизчислят от 1 октомври. За всяка година след отпускането на пенсията размерът й ще се осъвремени с процент, равен на ръста на средния осигурителен доход за страната или инфлацията за предходната година в зависимост от това кой показател е нараснал повече.

Предвидено е, че когато преизчислената пенсия и размерът й към 30 септември 2022 г. не са равни, пенсионерите ще получат по-високата и благоприятна за тях сума, уточняват от пресцентъра на Министерския съвет.

Освен това на днешното си заседание, провело се на 8 юни, правителството одобри нормативни промени, с които разпоредбите на Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж се привеждат в съответствие с промените в Кодекса за социално осигуряване, в сила от 25 декември 2021 година. По-конкретно тези промени предвиждат нова тежест на една година осигурителен стаж в пенсионната формула.

С промените се преустановява възможността за изплащане чрез поименен чек на пенсиите по международен договор, по който България е страна, или по европейски регламенти за координация на системите за социална сигурност за лица с постоянен адрес в чужбина. От пресцентъра на кабинета уточняват, че причината затова е, че този способ почти не се използва, тъй като пенсионерите предпочитат да получават пенсиите си по лична банкова или платежна сметка.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *