ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Петер Прат вещае период на стагфлация

банки

Налице е голяма вероятност Европа да се сблъска с осакатяващата комбинация от спираловидно нарастващи цени на дребно и слаб икономически продукт, предупреждава бившият главен икономист на Европейската централна банка Петер Прат. 

"Натрупва се голям брой фактори, гарантиращи, че сме в изключително трудно финансово и икономическо положение", коментира Прат в интервю за белгийския седмичник "Кнак", публикувано на 29 юни. Той смята, че Европа ще завърши с период от стагфлация: комбинация от сравнително висока инфлация и нисък растеж. И това ще е най-лошото нещо, което могло да се случи.   

Прат очаква инфлацията през 2024-а да е "в известна степен по-висока" от 2.1%, които прогнозира ЕЦБ в началото на юни, а стопанството на еврозоната да е вяло за продължителен период от време. "Растежът в никакъв случай няма да е силен", посочва Прат. И дори се опасява, че "еврорегионът едва ли ще има изобщо някакъв икономически подем през следващите няколко години".

Бившият главен икономист на ЕЦБ, който напусна институцията пред 2019-а, твърдо поддържаше икономическите стимули по време на осемгодишния си мандат, по-голямата част от който съвпадна с управлението на бившия банков шеф Марио Драги. Обстоятелствата в еврорегиона оттогава насам обаче са се променили коренно и инфлацията в общността вероятно ще достигне нов рекорд от 8.5% годишно през юни. ЕЦБ пък планира да започне да качва лихвените проценти през юли. 

"И правителствата и централната банка трябва да приемат сериозно инфлацията колкото е възможно по-скоро и да настроят политиките си по-бързо", коментира Прат за "Кнак". Икономистът допълва, че националните кабинети на страните от еврозоната вероятно е трябвало да предприемат по-целенасочени мерки и да спрат да раздават толкова много пари, а ЕЦБ е трябвало да обясни своевременно, че ще повишава лихвите по-рано от първоначалните си намерения. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *