ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Правителството продава облигации за още 200 млн. лева

Пари

В Българската народна банка е насрочен аукцион за продажба на лихвоносни съкровищни облигации със срочност десет години и шест месеца (3834 дневни) от отворен тип с фиксиран лихвен процент от емисия № BG 20 400 16 219/27.01.2016 г., която е с падеж на 27 юли 2026 г., съобщиха от централната банка. 

Според условията, определени от Министерството на финансите, както и миналата седмица номиналната стойност на предложените книжа е 200 млн. лв. при 2.25% годишен лихвен процент. Тогава обаче не бяха одобрени всички поръчки за покупка, дори не беше изпълнен целия обем на емисията ценни книжа. 

Тогава от Министерството на финансите обявиха, че се отказват от предварително публикувания календар за дългови емисии до края на тази година.

Досега от вътрешния пазар са акумулирани около 2.5 млрд. лв., а от външния – 2.25 млрд. евро. През тази година България може да поеме 10.3 млрд. лв. нови задължения.

Първичните дилъри могат да участват в аукциона със състезателни поръчки, както от свое име и за своя сметка, така и от свое име, но за сметка на свои клиенти. Първичните дилъри могат да участват и с несъстезателни поръчки от свое име, но за сметка на свои клиенти, които не са банки или инвестиционни посредници, включително и такива, установени в друга държава членка или в трета страна.

Съотношението на ДЦК, предлагани със състезателни и несъстезателни поръчки, е 50 на сто към 50 на сто от общия предложен брой.

Участниците в търга трябва да имат предвид и това, че Министерство на финансите ще предлага за продажба допълнителни количества от емисия BG 20 400 16 219 от 27.01.2016 г. на аукционен принцип. А финансовото ведомство си запазва правото да отхвърля всички, респективно да одобрява определени поръчки, както и да одобрява количество, различно от предварително обявеното, уточняват от БНБ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *