ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Преди 25 години е учредена Европейската централна банка

ЕЦБ

На днешния ден през 1998 г. е учредена Европейска централна банка (ЕЦБ) в Брюксел, която има за цел да формулира и прилага монетарната политика на Европейския съюз.

Европейската централна банка емитира единната европейска валута – еврото, следи за нормалното функциониране на платежните системи, осъществява монетарната политика на Европейския съюз (ЕС) и има правомощия независимо да взима решения относно тази политика и осъществява валутните операции на страните членки в съюза и извън него. Сред целите на ЕЦБ е стабилността на европейската икономика, предотвратяването на рискове и щети от инфлация и стабилност на пазара и цените.

Централният офис на Европейската централна банка се намира във Франкфурт на Майн. Служителите на банката са представители на всички държави членки на Евросъюза, но са независими в своите действия от своите правителства.

Управлението на ЕЦБ се осъществява от Изпълнителен съвет, Управителен съвет и Генерален съвет. Председателят на ЕЦБ се избира с единодушие от 19-те държави от еврозоната за осем години. Управителният съвет е основният орган за вземане на решения в Европейската централна банка. Той се състои от шестимата членове на Изпълнителния съвет на ЕЦБ и управителите на националните централни банки на 19-те държави от еврозоната. Изпълнителният съвет се състои от председател, заместник-председател и четирима други членове. Генералния съвет е съставен от председателя и заместник-председателя на ЕЦБ, както и управителите на националните централни банки на 27-те държави-членки на Европейския съюз.

Централните банки на всички държави от ЕС заедно притежават Европейската центрпална банка. Представете си ги като акционери. Всяка от тях има дял в капитала на банката. Тези централни банки са единствените собственици на ЕЦБ – тя няма частни собственици. Сумата, която внася всяка държава от ЕС, зависи от размера на нейното население плюс икономика. Тук именно се намесва така нареченият „капиталов алгоритъм“. Някои държави внасят повече от други, но това не означава, че имат повече тежест при вземането на решенията на ЕЦБ. Тяхната вноска е пропорционална на размера им. Във всеки случай, всяка държава, която използва еврото, има глас в Управителния съвет на ЕЦБ. Всяка от тях участва в заседанията, а ротационна система определя кога е редът им за право да гласуват.

Само тези 19-те държави, които използват еврото, изплащат в пълен размер изчислената за тях вноска посредством капиталовия алгоритъм. За разлика от тях държавите от ЕС, които имат своя собствена парична единица, плащат само малка част от сумата – по-точно, 3,75%. Те плащат вноска, защото все пак са част от Европейската система на централните банки (ЕСЦБ) и поради това участват в някои от дейностите на ЕЦБ, свързани с вземането на решения.

Всяка централна банка внася различна сума. Тя обаче се променя чрез актуализиране на капиталовия алгоритъм и съответно сумата, която плаща всяка централна банка, на всеки пет години, а също и винаги, когато се промени броят на държавите членки на Европейския съюз. Това се прави, за да се отразят промените в размера на населението и икономиката на всяка държава – с течение на времето и в съотношение с останалите държави от Европейския съюз.

Кристин Лагард официално пое от Марио Драги поста управител на Европейската централна банка през ноември 2019 година. Тя е първата жена, която застава за 8-годишен мандат начело на институцията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *