ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Ще оздравеем преди евротерапията

Даниел Лорер

Болната България ще получи "лекарствата" си от Европейската комисия, след като… оздравее. И не защото докторите в Брюксел ни отказват прием, а защото ние не сме настоятелни в ходенето на прегледи. Принос към този нов метод на лечение имат две редовни и две служебни правителства. Те така замотаха Плана за възстановяване и развитие, по който ЕС ни е „предписал” 12 млрд. евро, че вече не се знае кой е по-виновен и кой носи някаква отговорност за целесъобразността и навременността му. Но за да не бъдем голословни, нека си послужим с цитати.

 

Финансовият министър Асен Василев очаква "инфлацията да се движи в диапазона 5-7%, най-много 8 процента като нейният пик ще е през март и април". След това – лятно спокойствие.

Проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести, заяви: "Към края на пролетта ще имаме рязко намаляване на случаите, лятото ще имаме затишие"

Както се вижда с просто око в началото на лятото две от кризите, в които сме затънали – финансовата и здравната, вероятно ще се минало.

Едва тогава обаче ще дойдат външни пари. „България ще може да получи първите средства по плана за възстановяване и развитие през лятото”. Това съобщи министърът на иновациите Даниел Лорер. По думите му всички забележки на Европейската комисия са коригирани и България ще изпрати плана в Брюксел до края на седмицата (има се предвид тази седмица).

Финансовият му колега в кабинета обаче го коригира: „Планът за възстановяване и устойчивост, по който все още се работи, най-вероятно ще бъде внесен през март в Европейската комисия." Което си е още месец-два забавяне за най-закъснялата и комай единствената вече без План членка на ЕС.

Продължаващото буксуване по темата обаче дава питателна храна на опозицията.

„България към момента получава нула средства по европейските програми и фондове", съобщи за „БАНКЕРЪ” Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ и координатор на ЕНП в Комисията по регионално развитие на Европейския парламент. Той определи факта като изключителен парадокс.

Новаков каза още, че България няма време за губене по отношение Плана за възстановяване и устойчивост. Според координатора на ЕНП в Комисията по регионално развитие на Европейския парламент няма одобрени партийни програми, както и партньорство. По негови думи много усилия са били положени, за да се отделят пари за средствата в България. А ако страната ни изпусне шансът за възстановяване, ще е трагедия за следващите поколения и никой няма да им обясни какво се е случило, смята Андрей Новаков.

Трябва да се започне диалог с Европейската комисия по отделните оперативни програми и да се внесат час по-скоро заедно с партньорското споразумение. Това са пари, които са на разположение на България от първи януари. Мина доста време, в което страната ни не се възползва от тях, а имайте предвид, че те са от първи януари миналата година. Трябва час по-скоро те да бъдат на разположение на страната ни.

Планът е върнат, а програмите не са одобрени, заключи евродепутатът и координатор на ЕНП в Комисията по регионално развитие на европейския парламент Андрей Новаков.

Лорер обаче е склонен да отрича крайния драматизъм. „Две са основните области, в които ще могат да стартират веднага проекти – развитие на индустриалните области и подкрепа на малки и средни иновативни предприятия”, казва той. "Кандидатстването ще бъде много подобно на кандидатстването за европейски програми, вероятно ще е опростено. Ще могат да кандидатстват фирми, оператори по критерии, които ще бъдат предварително обявявани и процедурите ще бъдат бързи", сочи Лорер.

Новаков обаче повдигна още два интересни въпроса.

Първият, че правителството може да финансира авансово със собствени средства вече безспорни одобрени от ЕК мерки в Плана, които след това да навакса с евросредства. По това негово предложение няма коментари.

Второ, че не е ясно след толкова много „бащи” на Плана, кой в крайна сметка отговаря за него. „В Брюксел не знаят на кого да позвънят”, каза Новаков в ролята си на пряк наблюдател. Този въпрос въобще не е за подценяване. Защото става дума и за контрол.

Гражданските организации "За да остане природа в България", "За зелен рестарт" и инициативния комитет "Зелени Закони" осъзнаха пропуска и предложиха на Министерски съвет да създаде специален Комитет за наблюдение на изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

Вносителите на писмото настояват да се гарантира участието на широк кръг от социални и икономически заинтересовани страни, както и представители на гражданското общество. Целта е да се осигури външен поглед и гаранции, че възстановяването ще бъде реално зелено и справедливо, и ще допринася както за икономическо развитие, така и за възстановяване на природата.

Неправителствените организации припомнят, че все още не е ясно какви ще са механизмите, гарантиращи външното наблюдение върху изразходването на европейските средства на национално ниво, след одобряването на Националния план за възстановяване и устойчивост. Самият Регламент на плана не конкретизира изискване за такъв орган, но дава рамка за отчитане приноса на заинтересованите страни.

Няколко държави членки сред които са Естония, Латвия, Словакия, Полша, Унгария вече планират да създадат свои комитети за мониторинг. Може би сега е времето, подходящо за разработване на правилата и сформиране на подобна структура за наблюдение, с което да се гарантира прозрачност и диалог.

Дали при нашия манталитет обаче иде реч за обективен обществен контрол или за нови мераклии за разчупване на евробаницата?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *