ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Синдикатът на ЕЦБ недоволен от повишението на заплатите

Профсъюзът на персонала на Европейската централна банка е разочарован, че планираното увеличение на заплатите не компенсира инфлацията, която в момента е пет пъти по-висока от целевите 2% годишно. Синдикалната организация на институцията, известна като Организация на интернационалните и европейски публични услуги (IPSO), иска да промени решението на банковото ръководство да повиши с 4.07% възнагражденията на служителите през 2023-а след тазгодишното увеличение с 1.48% – доста под ръста на потребителските цени.

"Не сме доволни" от предложението, коментира заместник-директорът на IPSO – Карлос Боулс. Той мотивира недоволството си с инфлацията в Германия и в еврозоната, която вероятно ще е около 8.5% през тази година, което означава значителна загуба на покупателна способност. Ако реалните заплати са по-ниски отколкото през миналата година, това е пагубно за морала на банковия персонал и за доверието му в институцията, допълва Боулс.

Търканията се появяват след като официални представители на ЕЦБ са изследвали по-широката икономика за признаци на ускоряване на трудовите възнаграждения – нещо, което би могло да задържи безпрецедентно високата инфлация в блока на еврото за по-дълъг период. Председателят на институцията Кристин Лагард заяви през ноември, че ръстът на заплащането се качва и предупреди, че произтичащата от този източник инфлационна спирала може да се окаже "в разрез с поставената цел" и да навреди на производителността на стопанството. Боулс обаче опонира, че проучване на екип на Международния валутен фонд е установил, че по-бързият ръст на номиналните заплати не е "непременно признак възникването на произтичаща от трудовите възнаграждения инфлационна спирала".

ЕЦБ не е единствената централна банка, "превзела" челните страници заради заплащането на персонала. Служителите на бразилската й "колежка" стачкуваха преди време за повишение на възнагражденията, а символичните увеличения на заплатите на японските централни банкери са поредното доказателство за предизвикателствата пред ръководството на "Бенк ъф Джъпен" да съживи инфлацията и националната икономика.

Макар че надниците в Европа растат заради рекордно ниската безработица, трудещите се не успяват да компенсират напълно качващата се издръжка на живота. Един от най-могъщите германски профсъюзи IG Metal се договори с членовете си за повишение на заплатите им с 5.2% през 2023-а и с 3.3% през 2024-а извън освободените от данъци премии.

Синдикатът на ЕЦБ се опита да обвърже увеличението на трудовите възнаграждения с ръста на потребителските цени, въпреки че това искане бе отхвърлено, а госпожа Лагард предупреди през май, че компенсациите трябва да са "разумни". Боулс обаче отхвърля методологията на банковото ръководство за изчисляване на повишенията на база на условията в националните централни банки на еврозоната и на другите европейски институции. Профсъюзният лидер посочи и някои възможни компромиси и заплаши, че ако ЕЦБ продължи да ги отхвърля, ще се стигне до стачни действия още в началото на идната година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *