ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

„Спешен куриер” източва банкови карти

злонамерен софтуер хакери хакерски атаки

Мнимите търговци, които източват банкови карти, използвайки сайтове за онлайн обяви, са част от международна хакерска група. Това показват разследвания на ГДБОП, където получават десетки сигнали от потърпевши. Оказва се обаче, че до хакерите е почти невъзможно да си стигне, тъй като откраднатите пари се препират през различни престъпни групи и множество банкови преводи.

При опит да продаде бронята на автомобила си в един от най-големите сайтове за безплатни обяви един потребител попада в капана на измамниците. Мнимият купувач се представя за жена и настоява уговорките да се правят в чат на мобилно приложение. Купувачът държи също така да плати през онлайн система на известна куриерска фирма, обяснявайки: "Няма нищо трудно. Изпращам ти линк и отиваш най-долу на екрана, натискаш бутона за получаване на пари и посочваш картата си за получаване на пари".

Следват подробни инструкции как работи системата на куриерската фирма, където трябва да се въведат данните на дебитната карта на продавача.

"Някои от жертвите остават без три, пет, седем хиляди лева", коментира комисар Владимир Димитров – началник на отдел "Киберпрестъпност“ в ГДБОП. "Това е международна група от хакери. Нямаме данни български граждани да участват в подобни престъпления", твърди той.

В редакцията получихме и писмо от наша читателка, което в детайли илюстрира подобна схема. Тя сигнализира за дама на име Дарина Стоянова, която пише във Вайбър на продавачи на техника в сайтовете OLX или Базар. След задаването на няколко въпроса за състоянието на техниката, идва и моментът, в който изказва готовност да я закупи срещу онлайн заплащане със " save econt ".

Какво ли е това чудо?

Предлаганата услуга, наричана още "спешен куриер", обещава изпращане на парите онлайн предварително и чак след това взимането на стоката чрез куриер. Само че на практика тя не съществува и логично продавачът пита: "Как работи услугата, дължим ли нещо и какво се изисква да направим, тъй като досега не сме ползвали такъв метод?”

Тогава "любезната" дама изпраща линк, като ви убеждава, че всичко ще ви отнеме 5-10 минутки и трябва само да дадете личните си данни, за да получите парите.

Развълнувани от възможността да вземат паричките си предварително, някои хора спокойно дават трите си имена, номера на сметката си, ЕГН и каквото още се изисква.

„Ако усетиш, че нещо не е наред, дамата започва да нервничи и да те притиска, споменавайки, че колкото по-бързо попълните данните си, толкова по-бързо ще дойде куриерът и ще си получиш парите. За да е по-убедителна, изпраща и снимка (вероятно фотошопната) на изпратената сума”, пише нашата читателка.

„Знам, че до органите на реда няма смисъл да подаваме каквито и да било сигнали. Вярвам, че ние сами трябва да се справяме с проблема и да намерим решение", казва потърпевшата. И предупреждава, че лицето, за което говори, го има и във форуми в интернет за фишинг измами.

„Когато опитах да се свържа по телефона, за да разкрия кой стои от другата страна, разбира се, нямаше отговор. А след като споменах, че знам какво точно се опитва да направи и какви ще са последиците, лицето просто излезе от линия”, допълва читателката ни.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *