ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Срещата на финансовите министри от Г-20 – без общо комюнике

г-20

Без традиционното съвместно комюнике най-вероятно ще приключи днес двудневната среща на финансовите министри от Г-20 на индонезийския остров Бали.

Очаква се то да бъде заменено от изявление или декларация с обобщение на резултатите от разговорите, което да бъде изготвено от страната домакин – Индонезия.

По време на разговорите финансовите министри на САЩ и Австралия – Джанет Йелън и Джим Чалмърс са посочили, че заради войната, започната от Русия, световната икономика е като ударена от мощна вълна. Те са обвинили руските технократи в съучастие в инвазията. 

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън е заявила, че макар и различията в позицията спрямо Русия да са попречили на финансовите министри и централните банкери да издадат официално комюнике, то всички членове на групата Г-20 са убедени в необходимостта от справяне с влошаващата се криза с недостига на храни.

"Русия е част от Г-20 и не е съгласна с останалите от нас за това как да характеризираме войната. Ето защо ние изживяваме един наистина предизвикателен период“ – посочи Йелън. Тя, заедно с високопоставени западни представители, включително и с канадския министър на финансите Кристия Фрийланд, осъдиха войната и разкритикуваха руските лидери, че с нея са нанесли огромни икономически щети.

В същото време гуверньорът на Индонезийската централна банка Пери Варджио призова страните членки на Г-20 да останат фокусирани върху целите на глобалното икономическо възстановяване, тъй като инвазията на Русия само хвърля сянка върху многостранните преговори, водени в поредица от кръгове именно в контекста на паричната криза.

Индонезийският министър на финансите Шри Муляни, който председателства двудневната среща, изрази надежда, че делегатите ще могат заедно да намерят решение и да се справят с нарастващите цени на суровините, с ескалиращата криза с продоволствената сигурност и със страничните ефекти от неспособността на страните с ниски доходи да изплащат дълговете си.

Според анализатори неуспехът на Г-20 да излезе с общо комюнике говори, че мощната някога икономическа групировка днес е много слаба.

„Намираме се в ситуация, при която никой не контролира световната икономика, защото обединението Г-20 е парализирано от войната, водена от Путин, и не е в състояние да ръководи политиките за осигуряване на обществени блага навсякъде по света“ – коментира Кевин Галахър, оглавяващ Центъра за глобална политика за развитие към Бостънския университет, цитиран от Ройтерс.

Западните страни наложиха строги санкции на Русия, обвинявайки я във военни престъпления в Украйна, които Москва отрича. Други държави от Г-20, включително Китай, Индия и Южна Африка, са по-меки и не толкова категорични в позицията си спрямо украинската криза.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *