ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Таванът на държавния дълг се увеличава на 10,3 млрд. лева

Парламент държавен бюджет Асен Василев

Депутатите приеха рамката на актуализирания бюджет на държавата. Заложените приходи, помощи и дарения са 34 112 529 300 лв. или със 760 млн. лв. повече от предложените от правителството 33 352 529 300 лв. Разходите, гласувани от парламента, са 21 171 354 700 лв., при първоначално заложени 20 411 354 700 лв.  Бюджетното салдо остава балансирано. Увеличава се максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през годината – от 7,3 млрд. лв. на 10,3 млрд. лв.

С актуализацията се дават 173 млн. лв. за ръст с 20 на сто от 1 юли на заплатите на работещите в МВР, 150 млн. лв. за образованието, които ще са за увеличение на възнагражденията, както и за обезпечаване издръжката на детските градини. Общо 20 млн. лв. ще бъдат насочени за увеличение на субсидиите за издръжка на обучението на държавните висши училища. За библиотеките и музикално-сценичните изкуства бяха одобрени допълнителни 1 400 000 лв.

30 300 000 лв. ще бъдат похарчени за ръст на възнагражденията на работещите в общинските администрации, 100 000 000 лв. се предвиждат за капиталови разходи на общините. За допълнителни възнаграждения за служители на Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда“ във връзка с работа в рискови условия и положен извънреден труд по овладяването на пандемията COVID-19 за шест месеца се отпускат 26 000 000 лв.

Парламентът прие, за сметка на икономии, за по-високи възраждания на служителите в Народното събрание да бъдат заделени средства в размер до 1 180 000 лв.

Отпуска се финансова подкрепа от 110 000 000 лв. за обществения транспорт, като столичният градски транспорт ще получи 74 000 000 лв., 16 500 000 лв. – за други общини, 20 000 000 лв. – за междуселищните линии.

В рамките на текущата бюджетна година Министерският съвет може да издава държавни гаранции, както следва: по нови заемни споразумения на "Булгаргаз“ ЕАД в размер до левовата равностойност на 150 млн. евро при спазване на законодателството в областта на държавните помощи; и по нови заемни споразумения на "Булгартрансгаз“ ЕАД в общ размер до левовата равностойност на 382 млн. евро при спазване на законодателството в областта на държавните помощи.  Максималният размер на новите държавни гаранции, които могат да бъдат издадени, е 1 800 100 000 лв.

Депутатите задължиха правителството да предприеме действия за увеличаване на капитала на "Фонд ФЛАГ" ЕАД, София – държавно дружество със 100 процента държавна собственост на капитала от системата на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, с парична вноска в размер на 50 000 000 лв. Увеличаването на капитала ще се извърши чрез издаване на нови акции. 

Приета бе и компенсацията от 0,25 лв. за литър гориво при зареждане на бензиностанция от 1 юли. Мярката ще важи до 31 декември тази година. Отстъпката е за моторни превозни средства, регистрирани по Закона за движение по пътищата, собственост на физическо лице, или ползвани от физическо лице, вписано като ползвател в талона на моторното превозно средство. Компенсацията е при зареждане с бензин А-95, дизел без добавки, втечнен нефтен газ и природен газ. По-рано обаче от Българската петролна и газова асоциация обаче обявиха, че предвидената държавна помощ от 25 стотинки за литър гориво ще се предлага във всички обекти на членовете на асоциацията 3 дни, след като актуализираният бюджет бъде публикуван в Държавен вестник.

Отстъпката се предоставя от крайния разпространител и е за до 50 л. на зареждане чрез намаляване на дължимата от физическото лице сума за плащане. Всеки краен разпространител, регистриран по Закона за данък върху добавената стойност, е задължен да предоставя компенсацията. Не са задължени да предоставят компенсацията обекти, които работят изцяло на самообслужване, и обекти за времето, в което функционират на самообслужване. Крайният разпространител задължително издава фактура на физическото лице за извършена доставка на моторни горива, за която се предоставя компенсация. Тя се издава заедно с фискалния бон. Във фактурата задължително се посочват идентификационен номер (EГН или ЛНЧ) на физическото лице, посочено в талона на моторното превозно средство, и размерът на предоставената компенсация.

Подобен тип финансиране за увеличение на капитала бе прието и за  "Български пощи" –  45 млн. лева, при спазване на законодателството в областта на държавни помощи.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *