ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Всички у нас гледат с надежда към кредита

пазари

В края на септември сумата на изтеглените кредити от банките за неправителствения сектор* продължава да расте. Те вече са в размер на 78.59 млрд. лв. (50.9 на сто от БВП) при 77.85 млрд. лв. през август тази година. През септември сумите се увеличават на годишна база с 13.6 на сто. През август годишното повишение беше с 13.9 на сто.

Изменението в размера на кредитите за неправителствения сектор е повлияно и от нетните продажби на кредити от Други парично-финансови институции (Други ПФИ), чиито обем за последните дванадесет месеца е 202 млн. лева. На годишна база продадените кредити от Други ПФИ са 202.1 млн. лв. (в т. ч. 20.9 млн. лв. през септември тази година), а обратно изкупените кредити – 0.1 млн. лв. (през септември тази година няма обратно изкупени кредити).

Заемите за нефинансовите предприятия нарастват през септември с 11.4 на сто на годишна база и в края на деветия месец достигат почти 40.38 млрд. лв., което представлява 26.1 на сто от БВП в страната.

Кредитите за домакинствата

през септември са близо 32.4 млрд. лв. (21 на сто от БВП). Депозитите, които те кътат в банките, пък са 69.21 млрд. лева. Спрямо същия месец на миналата година заемите се увеличават с 15.3 на сто. През август годишно повишение беше с 15.1 на сто.

Жилищните кредити, които българите са взели, са към 15.8 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 18 на сто /през август тези заеми нараснаха със сщия процент/. Потребителските кредити възлизат на над 14.9 млрд. лв. и се увеличават за година с 13.9 на сто (13.5% годишно повишение през август 2022 година).

Заемите, които са отпуснати на работодатели и самонаети лица, се увеличават с 8.6 на сто на годишна база през септември и в края на месеца са почти 432.9 млн. лева. (при 10.6 на сто годишно повишение през август).

Кредитите, предоставени на финансови предприятия, са 5.83 млрд. лв. (3.8 на сто от БВП) в края на септември. В сравнение със същия месец на миналата година те се увеличават с 20.2 на сто.

 

*Неправителственият сектор обхваща сектор Нефинансови предприятия, финансови предприятия (сектори Инвестиционни фондове, Финансови посредници, Финансови спомагатели, Каптивни финансови институции и заемодатели, Застрахователни дружества и Пенсионни фондове) и сектор Домакинства и НТООД (Нетърговски организации, обслужващи домакинствата).

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *