ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

ДАНС разследва договор на ДКК

Сграда ДКК Държавна консолидационна компания

Държавната агенция "Национална сигурност" проверява договор за прехвърляне на вземания на Държавната консолидационна компания (ДКК). Има опасения, че с този договор Министерството на икономиката може да бъде ощетено с 50 млн. лв.

Изпълнителният директор на ДКК Венцислав Димитров сигнализира за липсващи документи от архива на дружеството, които са решаващи по водещ търговски спор за плащане на 75 милиона лева.

Държавното дружество купува за 25 милиона лева задължения и очаква да спечели от сделката 50 милиона, които обаче след изчезването на анексите към договорите, може да се превърнат в минус за компанията и за принципала – Министерството на икономиката, обясни Венцислав Димитров.

"Купувачът купува едно съществуващо правоотношение, което е със счетоводни записвания. Счетоводните записвания са тези, които дават яснота, че някой е получил тези пари и някой ги дължи на някой друг. Две трети е отстъпката.

Отстрани погледнато, това е една много изгодна търговска сделка. Ако гледаме строго погледнато договора за заем или за кредитното отношение, там е посочен един падеж – датата хикс, която е 5 години плюс нещо си. Изтичайки тези 5 години на падежа, длъжникът казва: "Да, аз ти дължа тези пари, но не, няма да ти ги платя, защото са изтекли 5 години".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *