ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Зловреден софтуер в приложение на Google Play обира сметки

хакер

 

Специалисти от Fox-IT откриха опасен вирус в популярни приложения на Google Play, съобщи The Hacker News. Според анализаторите на ресурса зловредният софтуер SharkBot е маскиран в няколко приложения за Android с голямо търсене. По-конкретно вирусът е открит в програмите Mister Phone Cleaner и Kylhavy Mobile Security, които имат повече от 600 000 изтегляния. Въз основа на тази информация експертите на компанията смятат, че троянският кон може да е атакувал стотици хиляди потребители.

Инженерите на Fox-IT съобщават още, че на 22 август 2022 г. са открили нова версия на троянския кон, в която вирусът може да анализира бисквитки и да извлича от тях информация за въведените от жертвата данни за влизане и пароли. Също така програмата е в състояние самостоятелно да отговаря на съобщения от името на потребителя, като по този начин го абонира за различни платени услуги и краде пари.

„Въпреки продължаващите усилия на Apple и Google, магазините за приложения са уязвими от неволна експлоатация за разпространение на вируси“, заключават авторите на доклада. Според експертите тези заразени приложения вече са изолирани, но може да има и други. Анализатори от Sophos потвърждават проблема, като твърдят, че нападателите са се научили да крадат пароли с помощта на бисквитки. Според експертите този метод позволява да се заобиколи многофакторното удостоверяване (MFA).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *