ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

СЕМ единодушно прекрати мандата на сегашния шеф на радиотоСЕМ единодушно прекрати мандата на сегашния шеф на радиото

Светослав Костов

Съветът за електронни медии единодушно гласува днес (17 октомври) за предсрочното прекратяване на мандата на директора на БНР Светослав Костов и обяви, че временно изпълняващ длъжността (до избирането на нов титуляр) ще бъде шефът на „Архивен фонд“ – Антон Митов.

Това е второто подобно гласуване. На 9 октомври, с три гласа "За" (София Владимирова, Ивелина Димитрова и Розита Еленова) и два "Въздържал се" (Бетина Жотева и Галина Георгиева), Съветът за електронни медии "помоли" Костов да подаде оставка и доброволно да напусне поста "Генерален директор на БНР". Аргументът, с който членовете на СЕМ не отрязаха директно главата Костов още тогава бе, че все още нямали достатъчно информация за причините, поради които на 13 септември програма „Хоризонт“ бе спряна за пет часа.

Днес Бетина Жотева обясни, че за нея е било необходимо да чуе и мнението на прокуратурата, където са били подадени два сигнала. Въпреки че проверките още не били приключили, изказването на главния прокурор Сотир Цацаров пред временната парламентарна комисия, било достатъчно, за да промени мнението си и да гласува уволнението на Костов. Тя коментира, че изслушването на главния прокурор било тягостно и изрази съжалени от факта, че отношенията на СЕМ с колегата Светослав Костов да бъдат решавани в съда.

От своя страна Галина Георгиева обясни, че е имала нужда да се запознае с всички становища и мнения по кризата в радиото, че Съветът за електронни медии е дал достатъчно време на Светослав Костов да преодолее кризата, но че в крайна сметка и тя ще гласува за прекратяване на мандата му. Припомняме, че на заседанието на 9 октомври бе даден петдневен срок, в който Светослав Костов да изложи своите аргументи. На днешното заседание бе преразказано накратко становището му: няма основания за предсрочното прекратяване на мандата му, тъй като хипотезите по член 67 от Закона за радио и телевизията (ЗРТ), не са налице. Тоест – той не е извършвал нито системни, нито груби нарушения.

Малко по-късно, Светослав Костов даде специална пресконференция в БНР, на която заяви: "С решението си СЕМ показа, че или е над действащата нормативна уредба, цели дестабилизация на радиото. Не знам дали са притеснени от резултатите от проверките, които започнаха в радиото, или не искат реформите, които бяха залегнали в моята концепция само преди няколко месеца! Благодарение на финансовата дисциплина и прекратените неизгодни договори, с екипа ми успяхме да спести малко над един милион лева. Проверихме почти всички обществени поръчки, сключени назад във времето. И се натъкнахме на целенасочено заложен дефицит към Националното управление “Радио и телевизионни станции" (НУРТС). Дефицит, който няма как да не е бил забелязан от членовете на СЕМ, тъй като всеки проектобюджет първо се изпраща до електронния регулатор, а после отива за одобрение в Министерството на финансите. Преди малко повече от три години радиото беше на плюс 3.6 млн. лв., а в момента сме изправени пред дефицит от около 4 милиона…“

В хода на пресконференцията на няколко пъти журналисти задаваха въпрос на генералния директор дали някой не го натиска, на което Костов отговори, че чувства натиск от СЕМ, но същевременно и той се пита: „А някой натиска ли СЕМ?“ След което обяви, че ще обжалва решението за предсрочното му освобождаване в съда, тъй като не ставало въпрос за неговите интереси, а за защита на хората, които искат реформата в БНР и го подкрепят тъкмо заради нея.

По отношение на начина, по който бяха представени мотивите и възраженията му по-рано в СЕМ, той коментира, че членовете на регулатора най-вероятно не са прочели изложението му докрай и даде думата на адвоката си Николай Кунев.

Защитникът му разясни, че Законът за радиото и телевизията дава възможност на СЕМ да прекрати мандата на генералния директор на БНР, но само за системни и груби нарушения. В случая "Светослав Костов" въпросните нарушения няма как да бъдат системи, тъй като едното от тях било от времето на неговия предшественик – Александър Велев, а другите две са извършени в един и същи ден и са свързани с един и същи инцидент – спирането на „Хоризонт“. Тоест – не са системни. И накрая, обобщи адвокат Кунев, нарушенията не са груби, тъй като слушателите не били лишени изцяло от достъп до информация – могли са да слушат програмата по интернет или да се информират от другите програми на БНР.

И понеже всички участници в драмата оправдават действията си с разпоредбите на чл. 67 от Закона за радио и телевизия (ЗРТ), набързо преразказваме за какви "прегрешения" СЕМ има право да освободи генералните директори на БНТ и БНР: 

  • при доброволно подаване на оставка;
  • при смърт;
  • при установяване на несъвместимост с изискванията на ЗРТ;
  • при трайна фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си повече от шест месеца;
  • при влизане в сила на присъда, с която е наложено наказание "лишаване от свобода" за умишлено престъпление;
  • при влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество;
  • ако се установи, че извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредбите относно принципите за осъществяване на дейността на радио- и телевизионните оператори.

Следващият генерален директор на БНР ще стане ясен след три месеца.

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *