ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

7 ноември – ден за изложба, телевизия и още нещо…7 ноември – ден за изложба, телевизия и още нещо…

Манифестиращата идеология

Денят, в който някога се честваше Великата октомврийска революция, бе избран от Регионалния исторически музей – София, за да открие изложбата си „Манифестиращата идеология 1944 – 1989“.

Организаторите са категорични – конкретният повод за изложбата е 30-годишнината от събитията на 10 ноември 1989 г., като експозицията ще може да се види до 31 януари 2020 година.

И докато в Руския културно-информационен център отбелязват 7 ноември с документалния филм от 2016 г. „Парадът на 7 ноември 1941 година на Червения площад“, софийските посетители в някогашната Централна баня минават пред гипсовия бюст на Сталин, държал емблематична реч на същия този парад, свързван с обърнатия развой на Втората световна война и победния ход на Червената армия срещу Третия райх.

Освен бюста на Сталин посетителите на изложбата могат да видят манекени, облечени в пионерски и комсомолски униформи, както и съдове с логото на Съюза на народната младеж с надпис „Йорданка Чанкова 1948/49 г.“. По стените са окачени различни пропагандни плакати, включително „Морален кодекс на строителя на комунизма“. На централно място е поставен телевизор „Бузлуджа“, напомнящ, че на този ден преди 60 години, в 09.45 часа, говорителят Никола Филипов обявява: „Внимание, излъчваме в ефир!” А малко след това започват кадри от площад „Девети септември“ (днес „Александър Батенберг“), където манифестират (отново) по случай Великата октомврийска социалистическа революция. Малко по-късно е излъчена и първата информационната рубрика „Новини“.

Културните артефакти от материалното и документално наследство, които могат да се видят в експозицията, не са само предмети от сбирката на Софийския регионален музей. Някои от тях са предоставени от Националния исторически музей, от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН, от Музея на социалистическото изкуство и от Българската национална филмотека.

Събирането и обособяването им в няколко по-големи тематични раздела – сред които „Икономика“, „Пропаганден апарат“, „Наука, изкуство и култура“ и „Възпитателни организации за подрастващите“ – е дело на екипа на Софийския регионален музей с куратор Теодора Мешекова.

Паралелно с изложбата, организаторите обявиха и кампания за набиране на знакови предмети от епохата на социализма. Подобна инициатива в началото на годината стартира и Институтът за етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН. Оттам съобщиха, че под формата на дарения събират партийни книжки, сервизи, опаковки от шоколади, играчки и всякакви други – емблематични за онова време – предмети. Всъщност идеята не е нова – още през 2017 г. в Института се обособява Фонд „Социализъм“ и се подрежда малка сбирка с предмети от бита на обикновено българско семейство.   

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *