ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Боил Банов начело на правителствената делегация на 40-тата сесия на ЮНЕСКОБоил Банов начело на правителствената делегация на 40-тата сесия на ЮНЕСКО

ЮНЕСКО

Министерският съвет одобри състава и позициите на правителствената делегация на Република България, която ще участва в 40-тата сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО.Тя  ще се проведе в Париж от 12 до 27 ноември 2019 година.

Начело на делегацията ще бъде министърът на културата Боил Банов. Той ще произнесе националното изказване в рамките на общия политически дебат. В състава на делегацията са включени представители на българските министерства и на институции, които участват активно в изпълнението на програмите на ЮНЕСКО: Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на образованието и науката.

Очаква се по време на сесията, която се провежда на всеки две години и в която участват държавите членки и асоциираните членове, както и неправителствени организации, да се определят програмите и бюджета на ЮНЕСКО, а по конкретно: да бъдат  обсъдени  бъдещи действия за опазване на културното наследство в стария град на Йерусалим; да се приемат мерки за образователните и културните институции в окупираните арабски територии; да се обсъди бъдещето на така нареченото „Международно бюро по образование“. Ще се обсъди и стратегия, посветена на ограмотяването за периода 2019 – 2025. Ще се  приемат резолюции, с които:

  • 18 ноември да се обяви за международен ден на ислямското изкуство;
  • 14 март да бъде обявен  за международен ден на математиката;
  • седмицата от 24 до 31 октомври да се обяви за седмица на глобалната медийна и информационна грамотност.

Припомняме, че бюджетът на ЮНЕСКО, одобрен на миналата Генерална конференция, бе 1.2 милиарда долара за 2018 г. и 2019 г., като от тях 595.2 милиона долара са събрани от членски внос. Германия е третата държава  според размера на  финансовия си принос в ЮНЕСКО, а  преди нея са Япония и Китай. В момента ЮНЕСКО изживява неблагоприятен период (свиване на бюджета с около 22%), след като от 2011 г. Съединените американски щати, дотогава осигурявали най-мощната финансова инжекция в ЮНЕСКО , вече не плащат членски внос. Причината бе, че Палестина бе приета за пълноправен член на световната организация. Това се случи в периода, когато генерален директор на ЮНЕСКО бе Ирина Бокова. Официално САЩ обявиха оттеглянето си от ЮНЕСКО през октомври 2017 г., но решението им влезе в сила в края на 2018 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *