ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Най-голямата скулптура в Европа вече е факт!Най-голямата скулптура в Европа вече е факт!

скулптура

Най-голямата публична скулптура в Европа бе официално открита днес в Белгия, съобщават световните медии. Тя е дело на френския скулптор Бернар Вене и представлява стоманена конструкция с форма на полукръг, като по-високата й част е 60 метра (т.е. два пъти по-висока от скулптурата на Христос Спасителя  в Рио де Жанейро). Тежи 250 тона. Наречена е „Голямата арка“ и е монтирана от двете страни на белгийската отсечка от магистрала E411 – в Лаво-Сент-Ан, между Намюр (Белгия) и Люксембург.

„Това е олицетворение на инженерната мисъл. Докато изливахме 2800-те тона бетон, трябваше да затворим магистралата за два дни. Не беше лесно – не е като да рисуваш акварел. Все пак изглежда, че на шофьорите им харесва. Някои от тях споделиха, че я възприемат като две ръце, издигащи се ликуващо към небето“, обобщава чрез езика на простосмъртните творческата "хамалогия" Бернар Вене.

Идеята за скулптурата се ражда през далечната 1984 година. Неин "баща" е тогавашният френският министър на културата Жак Ланг, който предлага на Вене да направи „Голямата арка“, но на френската магистрала А-6, близо до гр. Оксер. Заради силно обществено недоволство, придружени с улични протести, проектът е отхвърлен и… погребан в продължение на три десетилетия.  

През 2014 г., – за радост на Бернар Вене – идеята е "ексхумирана", а реализацията – изнесена извън Франция: в белгийския регион Валония. Огромната скулптура се състои от две части: ниска – около 30 м.,и висока – 60 метра. Изработването е отнело "само" 6500 часа. Цената на "инсталацията" е 2.5 млн. евро, като по-голяма част от тях са поети от сателитната фондация на белгийската машиностроителна корпорация "Джон Кокерил“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *