ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Да отслабнеш със семаглутид

semaglutide

В началото на 2022 г. Европейската комисия одобри съдържащия семаглутид продукт Wegovy® от Novo Nordisk за наднормено тегло. Представяме на вниманието ви историите на две жени от Съединените щати, които са изпробвали вълшебното хапче.
Талия, също като близо 50% от американците, напълнява по време на обездвижването при пандемията и иска да направи нещо по въпроса. След като неин приятел отслабва с близо 18 килограма, използвайки семаглутид – инжекционно лекарство за намаляване на теглото, изписвано с рецепта, тя решава, че и тя трябва да опита.
Жителката на Ню Йорк си уговорила среща с лекаря на своя приятел и попитала за евентуални рискове и дали трябва да спазва определена диета, докато приема лекарството.
„Лекарят ми обясни, че по време на клиничните изпитвания участниците са загубили средно между 15% до 20% от телесното си тегло, без да се придържат към специална диета“, разказва Талия пред Yahoo Life и добавя:

„Звучеше ми така, сякаш си струва да опитам.“
Талия започва инжекциите веднъж седмично със семаглутид (известен също като Ozempic и Wegovy) през юли 2021 г. и губи малко над 2 кг и 300 грама на месец. „Мисля, че около Коледа забелязах промяна – нямах вече бузи и след коледните празници колегите ми започнаха да коментират външния ми вид“, спомня си американката.
В крайна сметка отслабва над 22.5 кг, достигайки целта, която си е поставила предварително.

„Много съм доволна от резултатите. Надявах се да ги постигна по-рано, но не спортувам, така че предполагам, че това е забавило малко процеса" – споделя жената.

Вторият случай е с Ванеса. Тя чула за семаглутид от колеги, след като собственикът на компанията отслабнал благодарение на лекарството цели 13.6 кг за пет месеца.
Впечатлена от резултатите, Ванеса решила и тя да опита. „Изглеждаше като по-здравословен начин за отслабване в сравнение с яденето на замразени преработени храни, броенето на калории и т.н.“, споделя жената, която живее във Вашингтон.
Ванеса е направила някои промени в начина си на живот, откакто е започнала да приема семаглутид. „Започнах да ям повече протеини и зеленчуци, както и да пия повече вода и да добавям електролити към нея“, казва тя.

„Тялото ми наистина жадуваше за това. Освен това свикнах да ям по-малки порции, тъй като семаглутидът подмамва мозъка ви да се чувства сит и вие не жадувате за сладко.
„Също така се оказа, че по-малко ми се пиеше алкохол. Тялото ми някак си го отхвърляше след едно или две питиета“, казва Ванеса. „Това е най-странното нещо, но не се оплаквам!“
В рамките на два месеца тя отслабва с 4.5 килограма и продължава да се радва на резултата, запазвайки темпото от минус малко над 2 килограма на месец.

Големият въпрос е как семаглутидът помага за загубата на теглото и дали е безопасен?
Semaglutide е разработен като лекарство за диабет тип 2, като получава одобрение от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ през 2017 година. Въпреки това, клиничните изпитвания и постмаркетинговите проучвания ясно демонстрират, че лекарството може да помогне и при отслабване. Това твърди д-р Заопин Ли, специалист по хранене и професор по медицина в UCLA Health.
През февруари 2021 г. семаглутидът е одобрен в САЩ при хроничен контрол на теглото при възрастни, които са със затлъстяване или наднормено тегло и поради това имат влошено здравословно състояние, като високо кръвно налягане, диабет тип 2 или висок холестерол.
Още същата година проучванията на ефекта от семаглутид са възторжени – в New England Journal of Medicine пишат, че пациентите могат да се похвалят с 15% намаляване на телесното тегло. През първата половина на 2022 г. процентът се е увеличил – участващите в проучването взимащи семаглутид губят 17% от телесното си тегло и то само като са взимали 2.4 mg от лекарството. Това означава, че човек с тегло от близо 80 килограма, ще отслабне с близо 13.5 килограма.
Като се има предвид, че хората, ползващи други лекарства за отслабване с рецепта, губят средно 3% до 12% от телесното си тегло след една година, не е изненадващо, че резултатите от семаглутид карат някои експерти да определят ​​лекарството като „променящо правилата на играта“.

Как работи Semaglutide? Той помага за контролиране на кръвната захар чрез стимулиране на секрецията на инсулин, като същевременно предпазва от сърдечно-съдови проблеми. Лекарството също така причинява малко забавяне на изпразването на стомаха, което допринася за това хората да се чувстват сити по-дълго време и следователно да ядат по-малко.

В допълнение, той действа на онези рецептори в мозъка, които участват в регулирането на апетита. На практика, пациентите, приемащи семаглутид, имат намален апетит и се чувстват сити с по-малки порции, което води до загуба на тегло.
Какви са страничните ефекти?
Лекарството не е лишено от недостатъци. Основните странични ефекти са болки и подуване на корема, гадене, повръщане, диария или запек. Но тези ефекти са временни и обикновено изчезват след една до две седмици. Въпреки това, при някои пациенти те могат да продължат и да изискват коригиране на дозата и, ако са тежки, прекратяване на терапията.
Ванеса споделя, че първоначално е имала гадене, страдала е от газове и се е чувствала уморена, но добавя, че след известно време страничните ефекти изчезнали.
Но банковата ви сметка също може да претърпи някои "странични" ефекти. Това е така, защото цената на лекарството не е никак пренебрежителна – около 1300 долара на месец за четири инжекции.
Има ли някакви рискове?
Да, казват експертите. Съществува риск от прогресия на диабетната ретинопатия, имайки предвид усложнение на диабета, причинено от увреждане на кръвоносните съдове в задната част на окото. Съществува и риск от остър панкреатит.
Следователно, това лекарство би било неподходящо при пациенти с хроничен панкреатит или панкреатична неоплазия, по-известна като рак на панкреаса.
Семаглутид не се препоръчва на хора с лична или фамилна анамнеза за рак на щитовидната жлеза (по-специално медуларен рак на щитовидната жлеза), тъй като лекарството може да увеличи риска от него.
Последният важен въпрос е дали ще си възвърнем старите килограми, ако спрем лекарството.
И Талия, и Ванеса споделят, че имат известни притеснения как ще им се отрази спирането на лекарството.

Изследванията показват, че хората, които са отслабнали с доза от 2.4 mg семаглутид, са възвърнали две трети от теглото, което са загубили. И тази неприятност им се е случила в рамките на една година след спирането на лекарството. Това предполага лекарство да се приема за неопределено време, за да се поддържа контрол на теглото.
Този факт не обезкуражава Ванеса. За нея това е „програма за поддържане“, която учи човек на по-здравословен начин на живот. Намерението й е да промени някои свои лоши навици и да се придържа към промяната.

"Поела съм ангажимент да го направя и това е половината от битката при отслабването", категорична е Ванеса.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *