ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Как хоум офисът може да излезе през носа на работодателите

хоум офис

Някои служители, работещи дистанционно в днешно време от дома си, постъпват неособено честно – уж, съвсем невинно, но шефовете им все по-често започват да се усещат.

Пандемията постави под въпрос схващането, че офисът е важна част от работното място, тъй като се оказа, че хората, работещи от вкъщи, са също толкова продуктивни. Някои се наслаждаваха на новооткритата си свобода, далеч от бюрата си, което доведе до нарастване на броя на така наречените дигитални номади, които работят от алтернативни места на живот, като например от ван, насред пътя или от Airbnbs в страни като Португалия, предлагащи визи за дигитални номади.

Но тази гъвкавост е ограничена, тъй като компаниите все повече настояват за връщане в офиса. Някои работници не са готови да се откажат от пътуванията си толкова лесно, предпочитайки да поддържат по-добър баланс между работата и личния си живот, както и по отношение на жизнения си стандарт.

Вземете предвид и факта, който Bloomberg  разкри за така наречените невидими работници – те все по-често полагат специални усилия, за да скрият факта, че не живеят на не повече от една миля от офиса на компанията си. Както го описва Bloomberg, тези работници непрекъснато обикалят по-достъпни места, като използват VPN, за да скрият, че работят в чужбина. Те влизат в нета още в 2 часа сутринта, за да прикрият действителната си часова зона и лъжат за домашния си адрес.

Някои дигитални номади дори носят пуловери, за да изглежда, че се борят със студа там, където е базиран работодателят им, макар в действителност да живеят в някое  топло райско кътче, пише Калъм Борчерс от The Wall Street Journal.

Това е знак, че работещите в сферата на интелектуалния труд изпитват затруднения да се откажат от своята свобода – 95% искат гъвкавост в графика си, според проучване на Future Forum от февруари 2022 година. Гъвкавостта на местоположението е била най-важната за над три четвърти от анкетираните.

Но голямата дистанция, при която някои продължават да работят от разстояние при техните условия, звучи като допълнително затруднение за работника и се оказва още по-голям проблем за работодателя. Докато компаниите бяха по-небрежни към служителите си, работещи под палмите на Тулум или сред все по-пренаселените заливи в Гърция през първите дни на пандемията, сега опасността да бъдеш подложен на правни задължения или данъци и такси, ако служителят се намира в щат или държава, където бизнесът не е регистриран по техните закони, става все по-реална. Нарастват и опасенията за киберсигурността.

„Безплатният пропуск за COVID изтича“, споделя Шантел Роу, вицепрезидент по управление на продукти в Topia, пред Bloomberg.

Шефове на големи компании споделят: „Имаме големи проблеми, с които трябва да се справим, за да не ни налагат репресии данъчните и имиграционните власти.“

Проблемите с формулярите за данъчни декларации разкриват тайните на служителите. Алекс Атууд, главен изпълнителен директор на базираното във Вирджиния приложение за набиране на персонал GravyWork, сподели пред Borchers, че един от неговите така наречени невидими работници, който е бил на работа в Тексас и Калифорния, без да го предупреди, му струва близо 30 000 долара данъци и такси. Причината фирмата GravyWork не е регистрирана в тези щати. Той изчисли, че загубите му могат да са около 500 000 долара, без да взима предвид загубата на производителност от справянето с всичко това.

Друг служител сподели пред Borchers, че дистанционната работа, за която кандидатства, има своите ограничения: той не може да работи повече от три месеца извън страната. Всичко това показва, че когато става въпрос за дистанционна работа, има разлика дали я вършиш от дома си или от друга държава или щат.

Компаниите подлежат на различни данъци и компенсационни застраховки в зависимост от държавата или щата, ето защо дистанционната работа не означава непременно, че можете да я вършите от друго кътче на света. Докато битката между шефове и работници често е съсредоточена върху връщането на работа в офиса, "невидимите" работниците показват, че съществува една малка война, която всеки момент може да избухне по повод големия въпрос какво всъщност означава да работиш дистанционно.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *