ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

На 30 години от Фондация „Буров“ припомнят думите му за властта

30 години фондация Буров Награди

След 9 септември 1944 г. млад следовател разследвал Атанас Буров и го попитал:  „Как може такъв умен, интелигентен и опитен човек като вас, да не разбере накъде отиват нещата, та на 5 септември да влезете в правителството?“

Атанас Буров му отговорил: „Млади момко, това, което ще ти кажа, ще го разбереш по-късно. Властта е сладка омая и тя така ти замъглява мозъка, че мислиш, че светът от теб почва и с теб свършва.“

Пожелавам си, ние всички тук никога да не позволяваме властта да ни замъглява ума."

Това пожелание отправи Олег Недялков, председател на настоятелството и основател на Фондация "Атанас Буров", получавайки приза на името на големия банкер по повод 30-годишнината на организацията.

Такъв приз бе връчен и на още един от основателите на Фондацията – Андрей Пръмов. Той призна, че както някога – преди 30 години, така и сега продължава да се вълнува, когато работи за идеята на благотворителната организация.

Вълнението бе напълно обосновано – още в самото начало на церемонията по награждаването на членовете на Фондацията по случай нейната 30-годишнина – бе изчетен цитат на Атанас Буров, в който той призоваваше:

"Да работим за нашето издигане като културна държава, за нашето стопанско и финансово закрепване, защото такава политика би представила българския народ пред външния свят като народ на трезвия разум, на вътрешната дисциплина и на творчеството."

Малко след това водещата тържеството Елена Розберг разказа как през месец ноември, преди 30 години, група ентусиасти и родолюбци решили да учредят фондация на името на видния финансист, държавник и политик Атанас Буров. Те си представяли, че това ще е фондация, която ще работи и помага за изграждането на една модерна държава – с модерна икономика – със знаещи и можещи млади хора.

Последва равносметката: председателят на фондацията „Атанас Буров“ Виолина Маринова отчете, че първото важно нещо са стипендиите – през тридесетте години на своето съществуване стипендиантската програма е подпомогнала над 650 студенти от всички български университети.

От 21 години Фондацията развива и програма за стипендии на ученици от професионалните гимназии по икономика, като благодарение на нея са подпомогнати над 250 ученици.

Освен това от Фондацията отпускат стипендии на името на първия изпълнителен директор на фондацията – Дамян Балабанов, като от нея са подпомогнатите над 20 студенти.

Освен това съвсем от скоро фондация „Атанас Буров“ предоставя стипендии по програмата CFA – първо ниво на професионалната акредитация Chartered Financial Analyst (CFA), по която са били подпомогнати седем студенти.

"Първите ни инициативи бяха образователни и заради това вече 20 години провеждаме лятно училище за студенти на теми, свързани с банкиране, капиталови пазари и корпоративно банкиране. Двадесет години образователната ни програма се реализира съвместно с Комисията по финансов надзор и Министерството на образованието, като тя обхваща както ученици така и преподаватели", обяви Виолина Маринова.

Освен това от Фондацията организират национално състезание по счетоводство за ученици съвместно с Министерството на образованието. Провеждат се семинари и конференции.

Третото направление, по което работят от Фондацията, има за цел да се отдаде почит на делото на патрона й. Поради тази причина от Фондацията учредяват призове на негово име, които се връчват на отделни личности – примери за професионална и обществена дейност. Става дума за 37 действащи български банкери, финансисти и индустриалци. Тази награда се присъжда веднъж годишно, като е имало и изключения, свързани, например, с пандемията.

Четвъртата посока, в която работят от Фондацията, е почитането на паметта на Атанас Буров. Виолина Маринова даде конкретни примери – между БНБ, Министерския съвет и Народното събрание има площад, кръстен на прочутия финансист. В Горна Оряховица също има открит негов барелеф.

След това Виолина Маринова посочи, че да бъдеш част от Фондацията, която носи името на Атанас Буров, е и предизвикателство – това означава, че знаеш много, че носиш модерни идеи и че можеш да направиш България добър дом за себе си и за своето семейство. Да имаш верен усет за чест, истина и дълг.

От своя страна Диана Йорданова, заместник-председател на Комисията за финансов надзор, поздрави членовете на Фондацията с празника им, като посочи, че през тези години те успешно са отворили вратата на младите поколения към икономическия и бизнес елит на България.

Тя им пожела все така упорито, настойчиво и всеотдайно да поощряват младите хора, които са избрали за свое бъдеще сферата на финансите. Пожелаим успешно да поддържат живи банкерските традиции и да съхраняват примера на историческата личност на Атанас Буров.

"Убедена съм, че неговата прозорливост и дръзка за времето мисъл е актуална и днес – а вие, като негови последователи, ще продължите да я пренасяте през  поколенията, подготвени за най-добрите икономически училища и университети в страната", подчерта Йорданова и заяви, че заедно с Фондацията ще продължат и занапред  да дават своя принос за най-безценната инвестиция – създаването на нови, самоосъзнати и отговорни лидери.

След това от Фондацията „Атанас Буров“ започнаха да благодарят за многото поздравления – и на Асоциацията на индустриалния капитал, и на Икономическия университет във Варна, и на "Булстрад", и на Българската стопанска камара, и на Фондация „Проф. д-р Велислав Гаврийски“.

След многото благодарности последваха и другите отличия. С почетен знак бяха наградени десетима души:

Ваня Василева – дългогодишен настоятел и няколко мандата член на Управителния съвет на Фондацията;

Владимир Ташков – основател на фондацията, член на Управителния съвет и неин изпълнителен директор;

Георги Български – настоятел на Фондацията и академичен ръководител и координатор на летните училища на тема "Капиталови пазари";

Дамян Дамянов – настоятел, член на Управителния съвет и председател на комисията за подбор на стипендианти;

Данета Желева – настоятел и член на Управителния съвет;

доц. Жоро Цветков – автор на книгата "Атанас Буров. Живот за България";

Николай Василев – настоятел, лектор в летните училища;

Стефан Иванов – настоятел и академичен ръководител и координатор на летни училища на тема "Банкиране";

Цветослав Ангелов – академичен ръководител на летни училища "Банкиране" и председател на клуба на стипендиантите "Атанас Буров";

Ценимир Братоев – основател и 30 години настоятел на фондацията "Атанас Буров".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *