ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

В деня на архитекта с поглед към убежище за хора и диви животни

парк

На 6 октомври е празникът на архитектите, строителите и зидарите. По този повод обръщаме поглед към най-голямата онлайн библиотека за архитектура в света – ArchDaily.

Нейният кураторски екип проучва, контактува с архитектурни бюра, подготвя и представя ежедневно изградените проекти в света, с цел да информира и вдъхновява така наречените заинтересовани групи да участват в създаването на по-добре изградена околна среда.

През 2021 г. от ArchDaily публикуваха подробна информация за 5000 нови архитектурни проекта по цял свят, след което започнаха да отчитат кои сгради са се радвали на най-голям интерес. През 2022 г. публикуваха класация със стоте най-разглеждани обекта. Начело на списъка е Little Island.

Това е обществен парк, който приютява три нови пространства за артистични събития, и е построен на река Хъдсън. Проектиран е като убежище за хора и диви животни. Прилича на зелен оазис, поддържан над водата чрез конструкция от скулптурни платформи и отдалечен само на една кратка разходка през мост от Долната западна част на Манхатън.

Автор на проекта е Heatherwick Studio. Архитектурното бюро първоначално е поканено от филантропа Бари Дилър и настоятелството към парка до реката – Hudson River Park Trust, за да създаде павилион и нов кей край югозападната част на Манхатън.

Вместо да проектира декоративен обект, който да стои в парка на река Хъдсън, дизайнерският екип открива добра възможност да преосмисли какво още може да бъде един кей.

Отправната точка не е структурата, а изживяването за посетителите – вълнението да си над водата, усещането да напуснеш града и да си потопен в зеленина – вдъхновено от Central Park, където е възможно да забравиш, че си насред най-гъсто населения град в Съединените щати.

"Кейовете традиционно са плоски, за да могат корабите и лодките да акостират на тях, но наистина ли трябва да бъдат такива?" – си поставят въпрос от Heatherwick Studio.

За да се различава от равните улици на Манхатън, дизайнерският екип решава да създаде нова топография за града, която може да се издига, а освен това е оформена и като палитра от различни пространства. Първата платформа има форма на накъдрено листо, плаващо по водата, чиито структурни нишки се издигат като ребра по краищата, за да предпазят пространството от вятъра.

Идеята за издигането на парка върху неговите основи идва от съществуващите дървени колони във водата, останки от многото кейове, които са се простирали по бреговата линия на Манхатън. Под видимите върхове на дървото, пространствата са се превърнали във важно местообитание за морския живот и са защитено място за размножаване на рибата.

От Heatherwick Studio са предвидили кея да е една цялостна конструкция, а не с много елементи, залепени заедно. Идеята е да се създаде усещане за цялост. Кеят е повдигнат, за да позволи на слънчевата светлина да достига до морските местообитания. Той пада под ъгъл, за да очертае контурите на хълмовете и да предложи гледка към един естествен амфитеатър за всякакви спектакли. Освен това кеят и носещата конструкция на Little Island са едно цяло.

Своеобразните саксии на кея са изпълнени с над сто различни вида местни дървета и растения, които затвърждават биоразнообразието в Ню Йорк, но предлагат различен микроклимат от този в други части на мегаполиса. Така може да се отговори на потребностите и на най-придирчивите бегълци, търсещи убежище

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *