ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

160 000 деца у нас имат силанти на първите си постоянни дъвкателни зъби

Около 160 хиляди деца у нас имат поставени силанти на първите си постоянни дъвкателни зъби като превенция срещу образуване на кариес. Данните обхващат 11-годишен период, в който действа Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца на възраст от 5 до 8 години. Информация за резултатите от нея беше представена от ръководството на Българския зъболекарски съюз. 

От съсловната организация потвърдиха тенденцията, че българинът все още не обича да мие зъбите си и консумира големи количества захар. Според проучване, направено преди 12 години, само една трета от децата на 5 и 6 години имат здрави зъби, а при 18-годишните млади хора 92 процента имат кариес. 

Силантите са специален материал, с който зъболекарите покриват някои от постоянните дъвкателни зъби. Идеята е да бъдат предпазени от микроорганизмите, които причиняват кариес, разказа доц. Виктория Жекова, ръководител на програмата за силанизиране на детските зъби. 

Силанизирането традиционно обхваща най-много деца в големите областни градове и университетските центрове – там има по-голям брой зъболекари, а родителите се грижат повече за оралната профилактика на своите деца.  

Добри резултати по програмата, финансирана от държавния бюджет, се наблюдават също в Пазарджик, Шумен и Велико Търново. Регионите с по-слаби резултати са Кърджали, Смолян и Видин. В Смолян обаче тенденцията е положителна спрямо изходното ниво отпреди 12 години, когато започва програмата, обясни председателят на Българския зъболекарски съюз проф. Николай Шарков. За да илюстрира значението на оралната профилактика при децата и пълнолетните у нас, той се позова на научните изводи – че заболяванията в човешката уста увеличават риска от сърдечни проблеми, диабет, инсулт, остеопороза, дори от болестта на Алцхаймер. 

Следващото голямо проучване на зъбния статус на децата у нас ще бъде през 2025 година. 

Днес е последният ден от тазгодишното изпълнение на програмата за силанизиране на детските зъби. Според предварителните данни, цитирани от доц. Жекова, се очаква ръст от 130 процента на обхванатите деца спрямо последните две години, в които е бил регистриран спад между 30 и 40 процента в сравнение с предпандемичния период.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *