ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Излиза първият брой на вестник “Будилник”, редактиран от Христо Ботев

христо ботев

На 1 май 1873 г. излиза първият брой на вестник "Будилник", редактор на който е Христо Ботев. Поетът започва издаването на втория си самостоятелен сатиричен вестник  Карикатурите в него са идейно и текстово внушени от Ботев. Те са дело на полския художник Хенрих Дембицки, приятел на Ботев и революционерите от кръга на "младите".

"Млада България" е организация, създадена в Букурещ от Иван Касабов, Димитър Ценович, Киряк Цанков, Иван Кършовски след разпадането на "Българското общество" през 1869 година. Печатен орган на "Млада България" е вестник "Тъпан". Организацията не успява да обедини около себе си значителна част от емиграцията и не може да координира действията на революционните сили. До края на дейността си "Млада България" подкрепя активно действията на Васил Левски в българското землище.

Хенрих Дембицки или Хѐнрик Дембѝцки (на полски: Henryk Dębicki) е художник, а по-късно и военен кореспондент в Руско-турската война от 1877-1878 година. Той е роден на 15 август 1830 г. във Варшава. Емигрира в Румъния след Януарското въстание в Полша (1863-1864 г.). Работи като учител по рисуване в Букурещкия лицей и гимназията в град Браила. Тук се запознава с Христо Ботев . Сътрудничи във вестниците "Будилник" и "Тъпан" (под редакцията на Иван Мънзов). Илюстрира теми от публикациите на Христо Ботев. Хенрих Дембицки е застъпник на българската национална кауза.

Той е автор на множество политически карикатури и литографии. Сред най-известните са:

– Второто сражение на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа в Карапановата кория на 8 юли 1868 г.

​- Симеон Велики влиза в Цариград през 924 г.

​- Първия български патриарх Антим I в обикновено и тържествено облекло.

​- Сладко е да умре човек за Отечеството си.

​- Самоубийството на Ангел Кънчев на кея в Русчук.

​- Турска амнистия в България.

​По-късно, по време на Руско-турската война (1877-1878 г.) Дембицки е военен кореспондент-художника. Той публикува множество рисунки със сюжети от войната.

По време на издаването на вестник "Будилник" Ботев живее в стая на тавана на печатницата на Любен Каравелов в Букурещ, която дели с Киро Тулешков. Ботев започва работа като коректор на издавания от Каравелов вестник "Свобода", преименуван малко по-късно на "Независимост", а през пролетта на 1873 година ръководи издаването на замисления от Каравелов сатиричен вестник "Будилник".

Във вестник "Будилник" Христо Ботев публикува най-добрите си фейлетони, като "O, tempora! O, mores!" и "Това ви чака!", както и стихотворенията "Защо не съм…?", "Гергьовден" и "Патриот"

През този период Ботев превежда руски учебник по аритметика, но вмъква в него политически коментари и книгата е унищожена, след като е отпечатана в Пловдив.

На 20 май 1873 г., след само три, издадени броя, вестник "Будилник" спира по липса на средства.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *