ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Борците срещу мафията да връщат заплатите!

Бумащината се смалява - брой 29 (1149)

Признаваме си без бой: това заглавие го откраднахме… от себе си. И по-точно – от "Параграф 22", бр. 28 юли 2005 година. Поводът, по който видя бял свят, изглежда по-различен от днешния, но само донякъде. Защото по-различни са само "пациентите" на Темида. Преди 15-20 години те се биеха, стреляха и взривяваха по всяко време на денонощието, без да се интересува някой делник ли е или празник. Днес по улиците и площадите на България не валят куршуми и не трещят бомби само по една единствена причина: класическите мутри остаряха и отдавна не се занимават с глупости, а техните "правоприемници" предпочитат да правят пари и затова проливат кръв само в изключително крайни случаи.

В това отношение статистиката е безмилостно жестока, както е казал поетът по друг повод. В ония "усилни" за мафията времена, органите на МВР регистрираха по около 130 000 престъпления годишно.  Страховито число, което на фона на епохалния бандитизъм през първата половина на 90-те години си е направо… нищо работа. Защото само през 1994 и 1995 г. полицията, следствието и прокуратурата

бяха затънали в над 700 000 регистрирани престъпления. 

Днес блюстителите на реда и слугите на Темида направо живот си живеят. Според анализите на прокуратурата, през 2021 г. са регистрирани едни нищо и никакви… 78 418 престъпления. Въпреки това, нищо не може да накара обитателите на т. нар. органи да променят манталитета си и да наклонят везните в полза на обществения и държавен интерес. Казано на по-простичък език, успеваемостта на полицаите и магистратите е… потресна, да речем. И едно уточнение – рецитирането на точните числа се налага само поради една причина – да онагледим тенденцията, която вбесява т. нар. обикновени данъкоплатци.

През 2002 г., например, картинката е следната:

  • органите на МВР регистрират 133 984 криминални деяния;
  • в прокуратурата влизат около 60 000 разкрити престъпления;
  • от прокуратурата "излизат" 38 288 приключени досъдебни производства, а в съдилищата "влизат" само 29 186 обвинителни акта. Плюс 3158 предложения за споразумение и 5944 предложения за опрощаване на наказателната отговорност и налагане на административни наказания.

През 2021 г. ситуацията донякъде си е същата. С едно наум, разбира се:

  • по данни на МВР са регистрирани 78 418 престъпления;
  • по данни на прокуратурата, разкрити са 38 287 престъпления;
  • в съдилищата са внесени общо 29 316 прокурорски акта, от които 15 184 обвинителни акта, 10 504 предложения за споразумения и 3628 постановления с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административни наказания.

Накрая – черешката на тортата: и тогава, и сега всяка година влизат в сила по около 25 000-30 000 ефективни и условни присъди, като "народът" зад решетките рядко надхвърля 10 000 "бройки". В това число и обвиняемите с мерки за неотклонение "Задържане под стража" – около една четвърт от затворническата "популация".

Та, преди 17 г., когато призовахме

борците срещу мафията да връщат заплатите

заради калпавата си работа, аргументите ни бяха такива: 

"Големият проблем е, че т. нар. компетентни власти изобщо не желаят да се разправят с организираната престъпност и да я ограничат в някакви разумни граници. Абсолютна заблуда е (меко казано), че законодателството било калпаво или пък че парите за полицията и съдебната система са малко.

Всяка година държавата осигурява на правоохранителните и правоприлагащите органи (МВР, следствието, прокуратурата и съда) около 1 млрд. лв. – около 750 млн. лв. за МВР и към 240 млн. лв. за съдебната система.

В току-що изброените структури работят около 65 000 души, смятащи себе си за професионалисти и хора на честта и закона. А по приблизителни данни, защото точни не съществуват, в България има не повече от 8000 организирани престъпници. Тоест – срещу всеки бандит се борят по 7 "броя" държавни служители, а битката с мафията струва по 2.7 млн. лв. на ден…"

За разлика от качеството и свършеното на терен, както казват социолозите, по отношение на парите блюстителите на реда и слугите на Темида непрекъснато доказват колко тежко са се объркали Карл Маркс и Фридрих Енгелс, докато са се чудили как да докажат основния закон на диалектическия материализъм – количествените натрупвания задължително водят до качествени изменения. 

Както вече стана дума, преди три петилетки и половина годишната издръжка на МВР, съдилищата, прокуратурата и 28-те следствени служби ни е струвала около 1 милиард лева.

Днес разходите на държавата за издръжката на т. нар. органи и служби е поне… два пъти по-скъпа: 1.6 млрд. лв. за МВР и 903 млн. лв. за съдебната власт. Нищо, че резултатите им са под всякаква критика. Хеле пък на вътрешното ведомство,

чиито харчове тази година със сигурност ще надхвърлят… 2 милиарда лева.

И още една-две данни. Докато в съдебната система съотношението магистрат – чиновник (образно казано) е що годе приемливо – най-много едно към две. Тоест – 2500 съдии, 1600 прокурори, 450 следователи, 22 членове на Висшия съдебен съвет (главният прокурор и председателите на двете върховни съдилища са в другата сметка) и 10-12 съдебни инспектори са "обгрижвани" от 5500-6000 съдебни администратори. 

Докато в МВР палачинката отдавна е обърната и 22 000 "униформени" – полицаи, жандармеристи, антимафиоти, пожарникари и дознатели са принудени да оправдават заплатите и бонусите на 28 000 "чантаджии", началници и секретарки. 

А като прибавим и всички останали държавни служители – около 20 000 "щика", натоварени от закона с контролни и административно-наказателни правомощия, чиято издръжка ни струва поне още милиард и половина, работата съвсем отива на изуй гащи, както е казал народният философ. Да не разводняваме пейзажа, обаче.

Онзи ден, ни в клин, ни в ръкав членовете на Висшия съдебен съвет забравиха прокурорско-съдийската омраза помежду си и единодушно решиха да бъдат… първи в класацията: докато всички останали се чудим как ще изкараме зимата и кризата,

кадровиците на Темида се вживяха в ролята на Дядо Коледа

и ощастливиха колегите си с по една-две шапки с пари. Според решението на ВСС, тази година коледните бонуси ще са в размер на 70% от основната заплата плюс парите за ранг.

Целият масраф щял да погълне 23.686 млн. лв., но ВСС си бил направил сметките изключително прецизно.

Към март т.г. е имало неразпределен резерв в размер на 19.497 млн. лв., от които между съдилищата и прокуратурата през годината са разпределени 17.287 милиона. Плюс още 163 784 лв., заделени за награди за магистрати по чл. 303 от Закона за съдебната власт, плюс други 145 000 лв., предвидени за хонорари на членовете на помощните атестационни комисии.

Така към 31 октомври в неразпределения резерв са останали само 2.248  млн. лв., които били крайно недостатъчни за "форматиране" на подходящи коледни премии.

И сега започва най-интересното.

От справките на "низовите" магистратури станало ясно, че до момента са направени икономии в размер на 11.701 млн. лв. като "лично висшият съдебен съвет е спестил 1.422 милиона".

Магистратите (т.е. съдиите, защото прокурорите и следователите генерират само разходи) са преизпълнили насрещния си план и са увеличили собствените приходи със 7.4 млн. лева.

И накрая – за да закръгли събраната сума до необходимите 23 милиона лева, Висшият съдебен съвет великодушно е бръкнал в собствената си хазна и е прехвърлил на колегите си цял 1 милион.

За да не преживяват същите дертове и догодина, кадровиците на Темида си стъкмиха проектобюджет за чудо и приказ:

  • държавни "дотации" – 1.193 милиарда лева;
  • допълнително материално стимулиране (ДМС) – 54 милиона лева: 23.6 млн. лв. за съдилищата, 26.5 млн. лв. – за прокуратурата.

Нека им е, щом сме толкоз лекомислени…

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *