ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

АЕЖ отчита ръст на автоцензурата сред журналистите

АЕЖ

Ръст на автоцензурата сред журналистите отчита последното проучване за свободата на словото на Асоциацията на европейските журналисти. То е шесто по ред и според данните най-голям външен натиск върху репортерите оказват политици, държавни институции, икономически субекти и рекламодатели.

"Медии под обстрел" е озаглавено изследването тази година, в което са се включили 204 журналисти, които са попълнили анкетите анонимно.

Пандемията, войната в Украйна и спиралата от политически кризи са оказали влияние върху работата на репортерите, които пък са изправени пред поредица от предизвикателства: стрес, онлайн тормоз, опити за намеса в редакционното съдържание, автоцензура, финансови затруднения.

"Наистина се увеличават процентите на вътрешния натиск и автоцензурата сред журналистите. От 2017 г. насам автоцензурата расте с 5 на сто в провежданите анкети, което не е малко, при положение, че участниците в анкетата остават едни и същи", заяви авторът на доклада Илия Вълков.

Всеки десети журналист е бил заплашван със съд, сочи още проучването.

Продължава да бъде висок процентът на тези, които към момента на изследването са работили в три и повече медии, което е индикатор за нестабилна и несигурна трудова среда.

Проблем е и централизирането на журналистиката в София и изчезването на регионалните медии.

Проучването е финансирано от посолството на Нидерландия у нас, не е представително, и е проведено в периода 3 май – 10 юни.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *